ZAŠTO SE IZJAŠNJAVATE KAO SRBIN? Zbog odgovora Meše Selimovića na OVO pitanje Zagreb je zanijemio!

Mehmed Meša Selimović rođen je 26. aprila 1910. godine u Tuzli. U rodnom gradu završio je osnovnu školu i gimnaziju.

 

 

Godine 1930. upisao se na studijsku grupu srpskohrvatski jezik i jugoslovenska književnost Filozofskog fakulteta u Beogradu. Diplomirao je 1934. godine, a od 1935. do 1941. godine je radio kao profesor Građanske škole, a potom je 1936. postavljen za suplenta u Realnoj gimnaziji u Tuzli.

 

”Bosna ga nikada nije prihvatila zbog toga što se nije htio saviti, što je bio svoj ”- reći će jednom prilikom Mešina supruga, vedra i samosvjesna žena, kćerka generala Kraljevine Jugoslavije. Bila je odana Meši i njegovom stvaralaštvu, znala je da jasno kaže i pokaže da je spremna da s njim ide i na kraj svijeta po njihov komad sreće.

 

Njeno je ime Daroslava Darka Božić. Valjda će zbog nje Meša napisati “Ko promaši ljubav, promašio je život”.

 

Njihov odlazak iz Sarajeva nikog nije uzbudio. Čak će, nešto docnije, nedeljnik “Svijet” napisati – Ostali smo bez Savića i Repčića, pa možemo i bez Meše Selimovića.

 

To su dvojica fudbalera koji su iz FK Sarajeva prešli u Crvenu zvezdu, za koju je i sam Meša navijao.

 

Jednom prilikom, na zagrebačkom Književnom kutku, Meši Selimoviću je od strane organizatora postavljemo pitanje od kog se očekivalo da će od Meše izdejstvovati neku vrstu provokacije – Zašto se vi Mehmede Selimoviću osjećate Srbinom?

 

Njegov staloženi odgovor koji je uslijedio bez razmišljanja utišao je cjelu salu – Do 1941. sam se osjećao Srbinom, a nisam se pitao zašto. Od 1941. znam zašto sam to.

 

Izvor: Novi.ba

ZAŠTO SE IZJAŠNJAVATE KAO SRBIN? Zbog odgovora Meše Selimovića na OVO pitanje Zagreb je zanijemio!

| FOTO/VIDEO, Slider, Vijesti |
About The Author
-