ZAŠTO JE DANSKA NAJBOLJE MJESTO ZA ŽIVOT

Danska se ove godine (ponovno) našla u vrhu ljestvice najsretnijih zemalja svijeta.

 

 

Istraživanje World Happiness Report zemlje rangira po šest ključnih varijabli koje doprinose stupnju sreće, a to su dohodak, sloboda, povjerenje odnosno odsutnost korupcije, očekivano trajanje života u punom zdravlju, društvena podrška i velikodušnost.

 

Ova relativno mala zemlja sa samo 5,5 milona stanovnika, osim što s BDP-om po stanovniku od oko 50 hiljada dolara spada među najbogatije zemlje svijeta.

 

Danska je i odlično mjesto za biznis, najbolje u Europskoj uniji.

 

Danska će postati prva zemlja u Evropi koja će ukinuti obavezno plaćanje RTV pretplate, nakon što je Vlada prihvatila prijedlog o rezovima u budžetu u iznosu od 20 odsto za najveću državnu radio-televizijsku stanicu DR.
Ukidanje RTV pretplate odražava promjenu u načinu na koji se koriste moderni mediji, uz servise koji emituju sadržaj putem interneta, kao što su “Netflix” i HBO.

 

Vlada Danske i njeni saveznici iz nacionalističke Danske narodne partije tvrde da je pretplata postala preskupa i da državni emiteri moraju da pojednostave svoj rad. U Danskoj svako domaćinstvo godišnje plati 416 dolara javnim medijskim servisima, koji su dominantni izvori vijesti u državi i najgledaniji programi.

 

Ministar za kulturu Mete Bok je izjavila da će RTV pretplata biti ukinuta na pet godina, počevši od 1. januara 2019. godine i da će se radio i televizija finansirati putem plaćanja poreza.

Izvor: Novi.ba

ZAŠTO JE DANSKA NAJBOLJE MJESTO ZA ŽIVOT

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-