(VIDEO) MAJSTOR direktom:  Muhamedu Aliju slomio vilicu, a umro je u staračkom domu u teškim mukama

1943. godine rođen je Ken Norton, bivši boksački svjetski prvak u teškoj kategoriji u verziji WBC, koji je šokirao boksački svijet pobjedom nad Muhamedom Alijem 1973. godine.

 

 

Norton se 1973. godine u San Diegu borio protiv Muhameda Alija i nitko mu nije davao velike šanse za pobjedu. Njegov stil i taktika zbunili su Alija, koji je boksao uz velike bolove, pošto mu je Norton slomio vilicu u početnim rundama.

 

Norton je tada pobijedio podijeljenom odlukom sudaca. Prije toga, Ali je izgubio samo od Joea Frejzera 1971. godine.

 

“Ali je mislio da će to biti laka borba. Ali, Norton je bio neuobičajen boksač. Umjesto da udarce zadaje odozgo, kao većina boksača, on je spuštao ruku i zadavao kratke direkte”, rekao je Kilroj.

 

Kilroj je dodao da je Norton poslije borbe posjetio Alija u bolnici i da ga je Ali pohvalio, rekavši da je veliki borac i da više nikada neće da boksuje protiv njega.

 

Oni su nakon toga boksovali još dva meča, u kojima je Ali pobijedio podijeljenim odlukama sudaca. Posljednji meč boksovali su 1976. godine u New Yorku na stadionu Jenkija, u noći kada je policija štrajkovala i kada su se mnogi u publici brinuli za svoju sigurnost.

 

Kilroj je rekao da između Alijem i Nortonom nikada nije bilo mržnje i da su tijekom godina postali dobri prijatelji, ali da je Norton uvijek vjerovao da je pobijedio u sva tri meča.

 

Norton je osvojio titulu svjetskog prvaka u teškoj kategoriji po WBC verziji pobjedom protiv Jimmyja Janga, 1977. godine. On je tijekom karijere nosio nadimke “Crni Herkul” i “Razbijač vilice”.

 

Norton je preminuo 2013. godine od posljedica moždanog udara. Posljednje dvije godine života proveo je u staračkom domu.

 

Legendarni bokser je u karijeri odradio 50 borbi, a imao je svega 7 poraza i jedan neriješen ishod.

 

kurir.rs / kurir sport

(VIDEO) MAJSTOR direktom: Muhamedu Aliju slomio vilicu, a umro je u staračkom domu u teškim mukama

| FOTO/VIDEO, Slider, Sport, Vijesti |
About The Author
-