Prestanite jesti Nutellu i spasite svjetske šume, poručila je francuska ministrica ekologije, održivog razvoja i energije Ségolène Royal.

 

nutella-660

Naime, Royal je prozvala kompaniju koja proizvodi Nutellu apelirajući javnost da prestane jesti svjetski popularan čokoladni namaz od lješnjaka tvrdeći kako pridonosi deforestaciji.

– Moramo posaditi mnogo drveća jer se trenutačno događa masivna deforestacija koja također pridonosi globalnom zatopljenju. Trebali bi prestati jesti Nutellu, recimo, jer je napravljena s palminim uljem – kazala je Royal kasno navečer u ponedjeljak tijekom intervjua na francuskoj televiziji Canal+.

– Palme su zamijenile ostala drveća i time uzrokovala veliku štetu okolišu – pojasnila je Royal dodavši kako bi Nutella treba biti napravljena od ‘drugih sastojaka’.

Njezini su komentari bili upućeni Ferreru, velikom talijanskom proizvođaču čokolade koji radi Nutellu.

Bez ikakvog direktnog referiranja Royal, kompanija je u utorak priopćila kako je svjesna svog utjecaja na okoliš te se obvezala nabavljati palmino ulje na što odgovorniji način.

Ferrero gotovo 80 posto palminog ulja nabavlja iz Malezije. Ostatak pokriva preko Papue Nove Gvineje, Indonezije i Brazila.

Prije dvije i pol godine francuski su senatori na palmino ulje pokušali nametnuti porez od 300 posto, navodeći kako opasno deblja te njegova kultivacija pogubna za okoliš. Prijedlog zakona nije prihvaćen.

 

Doznajemo/Kokodix.com

UPOZORENJE FRANCUSKE MINISTRICE: Ako želite spasiti planetu, prestanite jesti Nutellu!

About The Author
-