TRUMP OTKRIO ŠTA MISLI O CRNOGORCIMA

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump je u intervjuu za američku televiziju Fox News doveo u pitanje obavezu SAD-a da stane u odbarnu saveznika iz NATO-a.

 

 

Trump je u razgovoru sugerirao da bi Treći svjetski rat započeo u slučaju da SAD priskoči u pomoć nekoj manjoj državi, članici NATO-a.

 

Naime, 5. članak Sjevernoatlantskog ugovora kaže da svi članovi NATO-a moraju pomoći braniti napadnutu državu članicu.

 

“Što ja u ovom trenutku smisao NATO-a”, pitao je Carlson Trumpa na što je ovaj ponovio svoju tezu da bi države članice koje nisu SAD trebale savezu plaćati više.

 

“To nije nova činjenica. O ovome ljudi razgovaraju već neko vrijeme. Carlsonovo sljedeće pitanje bilo je hipotetske prirode, a ticalo se obveze branjenja države članice od napada.

 

“Članstvo u NATO-u obvezuje članice da obrane druge članice u slučaju napada.

 

Recimo da netko napadne Crnu Goru, državu koja se savezu priključila prošle godine. Zašto bi moj sin išao u Crnu Goru da je brani od napada?”, pitao je Trumpa Carlson.

 

“Razumijem što želite reći. Ja sam postavio isto to pitanje. Crna Gora je malena država sa snažnim narodom.

 

Oni su vrlo agresivni ljudi, mogli bi postati agresivni, i čestitam, sudjelujete u Trećem svjetskom ratu. A tako je sistem podešen.”

 

Korisnici na društvenim mrežama taj su Trumpov komentar povezali s poznatim člankom iz 1939. godine koji je bio naslovljen “Zašto umrijeti za Danzig?”.

 

“Pa, bio je to dobar savez dok je trajao”, napisao je korisnik Tom Nichols, na što je korisnik Mark R. Yzaguirre povukao paralelu s člankom iz 1939. godine. “Ova stvar s Crnom Gorom mogla bi postati Trumpova “zašto umrijeti za Danzig” rečenica.

Izvor: Novi.ba

TRUMP OTKRIO ŠTA MISLI O CRNOGORCIMA

| Slider, Vijesti |
About The Author
-