ŠTA ĆE SE DESITI U ORGANIZMU AKO PRESTANETE JESTI BIJELI HLJEB?

Hljeb je mnogima omiljena namirnica bez koje ne mogu zamisliti dan. No, isto tako, ova ugljikohidratna bomba dolazi u puno različitih oblika od kojih su neki štetni za naše tijelo i liniju, dok drugi zaslužuju samo riječi hvale. Doznajte što će se dogoditi s vašim tijelom ako iz prehrane u potpunosti izbacite bijeli hljeb.

 

 

1. Izgubit ćete kilograme uzrokovane vodom

 

Hljeb je prepun ugljikohidrata, a naglo izbacivanje istih iz prehrambenih navika na vašem se tijelu primjećuje gotovo trenutno i to u obliku gubitka kilograma. No nije riječ o instant mršavljenju već o gubitku vode koja se nakuplja u tijelu.

 

Tijelo skladišti ugljikohidrate u obliku glikogena, mliječne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljikohidrata zadržan u tijelu, u tijelu zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

 

2. Nećete više stalno biti gladni

 

Prerađeni ugljkohidrati, kakvih je prepun bijeli hljeb, u vašem organizmu uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi koji potom vrlo brzo pada. Ove lude promjene mozgu šalju nejasne nagle signale koji povećavaju osjećaj gladi i žudnju za hranom zbog čega se debljamo.

 

No to ne znači da iz vaše prehrane morate u potpunosti izbaciti hljeb, već da prazne kalorije iz bijelog hljeba zamijenite onim napravljenim od cjelovitih žitarica koje reguliraju i balansiraju šećer u krvi.

 

3. Energija će vam porasti, a probava se poboljšati

 

Za razliku od integralnog ili crnog, bijeli hljeb ne sadrži vlakna koja su prijekopotrebna za normalan rad crijeva i probave. Upravo zbog toga takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom. Nakon što izbacite bijeli hljeb iz prehrane i u svakodnevnu prehranu uvrstite cjelovite žitarice probava započinje normalan i olakšan rad.

 

Isto tako, ugljikohidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako je ono kvalitetno mozak radi normalno, bez smetnji, no ako hrana za mozak nije zdrava, tijelo reagira negativno te se pojavljuje osjećaj malaksalosti i umora.

Izvor: Hayat.ba

ŠTA ĆE SE DESITI U ORGANIZMU AKO PRESTANETE JESTI BIJELI HLJEB?

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-