SMRT ZA VAŠ AUTOMOBIL: Ova grozna navika vozača uništava motor!

Vozači koji pažljivo održavaju automobil imaju neke navike kojima nesvjesno oštećuju svoje ljubimce. Jedna od takvih navika jesu česte vožnje na kratkim relacijama.

 

 

Mnogi od nas, naviknuti na vožnju, i odviknuti od pješačenja, čak i u prodavnicu, do trafike ili u obližnju pekaru, odlazimo kolima, a to može skupo koštati jer ovakve vožnje nimalo ne prijaju motoru našeg vozila.

 

Tokom prelaska kratkih destinacija od stotinjak metara, motor ne dostiže radnu temperaturu, a to može dovesti do ozbiljnih kvarova.

 

Vlaga ne stiže da ispari, i miješa se sa uljem, a stvaraju se i naslage nečistoća na EGR ventilu i drugim dijelovima motora.

 

Posljedice mogu biti različite. Poslije nekog vremena može se stvoriti skrama na poklopcu za dolivanje ulja. Tada ulje ozbiljno počinje gubiti svoja mazivna svojstva i treba ga hitno zamijeniti.

Prilikom vožnji na kratkim destinacijama također može doći do mješanja ulja i goriva, i u tom slučaju dolazi do promjena na ulju koje se mogu vidjeti čak i golim okom. Da biste otkrili je li sve u redu možete omirisati šipku za mjerenje i ukoliko ne osjetite miris goriva, sve je u redu.

 

Ukoliko imate indikator, poželjno je da tijekom vožnje pratite temperaturu motora. Iz motora koji dostigne radnu temperaturu, kondenzacija isparava, međutim, u vozilima koja se voze na kratkim relacijama to se neće dogoditi, i u njima će se vremenom akumulirati sve veća količina vode i goriva u karteru.

 

Ulje zbog toga gubi svoja svojstva i nije u stanju ispuniti svoju funkciju, što dovodi do oštećenja motora, pa čak i do ozbiljnih problema.

Izvor: Novi.ba

SMRT ZA VAŠ AUTOMOBIL: Ova grozna navika vozača uništava motor!

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-