SIGURNO NISTE ZNALI OVE ČINJENICE O PRINCEZI DIANI: Kako je upoznala Charlesa, šta je doživjela u kraljevskoj porodici

Za svoga života bila je omiljena članica britanske kraljevske porodicu, a mnogi ni dan danas, 21 godinu kasnije, ne mogu prežaliti što je tako rano izgubila svoj život.

 

 

1. Kada je prvi puta upoznao Dianu, princ Charles bio je u vezi s njezinom starijom sestrom Sarah.

 

Veza je naprasno prekinula kada je u novinama objavljena izjava kako ‘nije zaljubljena u princa Charlesa’. S druge strane, Diana je bila opčinjena sa svime vezanim uz kraljevsku porodicu, te je čak imala Charlesovu fotografiju zataknutu iznad svog kreveta u internatu koji je pohađala.

 

‘Voljela bih biti plesačica ili princeza od Walesa’, rekla je svojedobno svojim prijateljima u razredu.

 

Kada je upoznala tada 28-godišnjeg Charlesa, Diana je imala tek 16 godina.

 

2. Vjenčanica princeze Diane bila je ukrašena s više od 10 hiljada sićušnih bisera i bisernih šljokica, a uključivala je i gotovo osam metara dugačak veo, koji je ušao u povijest kao najduži ikada. Kako bi poduprla britansku modnu industriju, Diana je odabrala mladi dizajnerski dvojac Davida i Elizabeth Emanuela, koje je upoznala preko urednika Vogue.

 

Na sam dan vjenčanja detalji su zapisani na papir i stavljeni u zapečaćene kuverte, a sve se smjelo otvoriti tek u trenutku kada 20-godišnja mladenka sjedne u staklenu kočiju na putu do katedrale. Naravno, ukoliko bi informacije procurile, postojali su i alternativni planovi, odnosno druga vjenčanica, koju iIana nikada nije niti isprobala.

 

3. Za obrazovanje najmlađih članova kraljevske porodice tradicionalno su angažirani privatni učitelji, guvernante, no, princeza Diana to je promijenila.

 

Naime, ona je inzistirala da se princ William upiše u vrtić u Londonu, te je on na kraju postao prvi član kraljevske porodice koji je pohađao vrtić izvan zidina palače.

 

Diana je silom željela da njezina djeca imaju djetinjstvo baš kao i sva druga djeca, i da se ne rade nikakvi ustupci samo zato što su iz kraljevske porodice. No, nekada je ipak koristila te veze, poput one kada je pozvala Cindy Crawford na večeru u Buckinghamsku palaču, jer je, tada 13-godišnji princ William, gajio simpatije prema njoj.

 

4. Kada bi organizirala bankete i domjenke, Diana je preferirala da se postave okrugli stolovi, za koje je moglo sjesti po 10 osoba, a tako se najlakše komuniciralo tokom večere. S druge strane, često je sama znala jesti u kuhinji ili za šankom, a to nikada nije palo niti jednom drugom članu kraljevske porodice.

 

Kako je živjela u palači možda najbolje opisuje situacija da kada bi kraljica ušla u prostoriju, zaposlenici bi istog trena stali sa svime što rade, pomaknuli se tri koraka unatrag i naklonili se. Diana je imala puno opušteniji pristup.

 

5. Svoj zaručnički prsten s 18-karatnim safirom, princeza je pronašla u katalogu, iako je bio običaj da se za članove porodice rade po narudžbi. Stoga ne čudi da je zbog toga izbio omanji skandal..

 

Nakon njezine smrti, prsten je naslijedio princ Harry, no ustupio ga je svojem bratu Williamu za prosidbu Kate Middleton. Postoji priča kako ga je William uzeo iz kraljevskog sefa i u ruksaku nosio tri sedmice, tokom njihova putovanja po Africi, prije nego je zaprosio.

Izvor: Novi.ba

SIGURNO NISTE ZNALI OVE ČINJENICE O PRINCEZI DIANI: Kako je upoznala Charlesa, šta je doživjela u kraljevskoj porodici

| Magazin, Slider |
About The Author
-