SARAJKA NINA HULUSIĆ ŽIVI I RADI U DUBAIJU: Njenu priču svi trebaju pročitati

Mnogi će reći kao je Dubai najzanimljiviji i najljepši grad na svijetu, ali tek rijetki imaju priliku da ga posjete i uživaju u njegovim čarima.

 

 

Sarajka Nina Hulusić već četiri godine živi i radi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Bivša je manekenka, radio i TV voditeljica, a za naš portal otkrila je zanimljivosti o životu u najpoznatijem emiratu.

 

Intervju donosimo u nastavku:

Novi.ba: Posljednje četiri godine živite i radite u Dubaiju. Za početak, možete li nam reći kako je došlo do toga da život u glavnom gradu Bosne i Hercegovine zamijenite za život na Bliskom istoku?

 

Nina Hulusić: Trebala bih krenuti od nekog početka. Iskreno, odluka da odem iz grada u kojem sam rođena, je dosla sasvim neplanirano. Nisam maštala nikada o odlasku, pogotovo ne tako daleko. Radila sam na televiziji i nakon što su projekti završeni, bilo je jako teško naći neki drugi posao. Nisam htjela prihvatiti bilo šta. Raspitala sam se i usudila početi tražiti posao. Imala sam prijateljicu koja je tada živjela u Emiratima, ona mi je (Hvala joj na tome), dala prve smjernice kako i gdje aplicirati. Sama odluka je bila teška, ali ispravna i nisam se pokajala.

 

Novi.ba: Otvorila su se vrata aviona i konačno ste izašli sa aerodroma. Kada se prisjetite tog trenutka od prije četiri godine, kakve uspomene i sjećanja Vam se vraćaju? Koji su prvi utisci?

 

Nina Hulusić: Zapravo ja bih rekla da ni sama nisam bila svjesna da idem do momenta kada sam ostavila svoju porodicu na Aerodromu u Sarajevu. Kada je avion poletio, pomislisla sam: “Šta ovo uradih?” Da, sletila sam u Abu Dhabi sjećam se, prvo što me dočekalo je bilo nekih tada 60 stepeni. Bila sam kao Alisa u zemlji čudesa. Ogroman aerodrom i mnogo ljudi.

 

Novi.ba: Da li Vam je predstavljao problem tranzicije iz Sarajeva u Dubai? Koliko se Vaš život promijenio za ove četiri godine?

 

Nina Hulusić: Naravno, najteže je ostaviti porodicu. Znam da je i njima bilo teško. I to se nije promijenilo ni sada. Ali, ja imam veliku podršku i to mi daje snagu. Moj život se totalno promijenio. Morala sam da uzmem život u svoje ruke. Živjeti daleko od najmilijih je zapravo velika odgovornost, jer sve što radite, radite sami i za sve što ne uradite, a recimo trebali ste, sami snosite posljedice.

Odluka da živim u Dubaiju je za mene bila pravi izbor. Izgradila sam se kao ličnost i mislim da sam stekla veliko iskustvo. Radila sam za mnoge kompanije, što mi je donijelo jako veliko znanje koje čini mi se u Bosni ne bih stekla ni da sam zavrsila 7 fakulteta. Dubai je grad budućnost. Dubai je grad sa bezbroj mogućosti, grad u kojem se poštuju pravila. Grad bez korupcije. Dakle, ne morate platiti nekome da biste imali posao, ne morate znati nekoga. Ali morate da budete dobri u svojoj struci da biste radili. Ovdje ne možete prodavati priču. Dobijete svoju priliku, i da… na vama je da se pokažete. Mislim da je to idealna stvar. Nismo svi rođeni da budemo doktori, niti svi da budemo konobari. Neko je za jedno, neko je za drugo. U Dubaiju svako ide tako gdje pripada. Nećete vidjeti nekoga sa doktorskom diplomom da konobariše, što je kod nas slučaj. Cijeni se rad i trud. I da, možete poćeti od nule i dogurati jako daleko. U emiratima se jako cijeni ISKUSTVO. I to je zapravo ono najvažnije. Tako se zapravo i gradi karijera. Ono što volim u ovoj zemlji jeste da svi krecu od 0. Što bi Bosanci rekli “ni po babu ni po stričevima”.

 

Novi.ba: Kada je posao u Dubaiju u pitanju, često u medijima možemo pročitati kako tamo “teče med i mlijeko”. Koliko je bilo teško dobiti posao i koliko se radna atmosfera razlikuje u odnosu na našu zemlju?

Nina Hulusić: U Bosni je sve kao med i mlijeko, tačno. Malo na posao, malo na kaficu. Ovdje toga nema. Imate svojih sat vremena za pauzu. Ostalo radno vrijeme je radno vrijeme. Ne teče med i mlijeko za onoga ko ne želi raditi. Kao što sam spomenula, ovdje postoje pravila o svemu. Dakle svi u državi imaju sat vremena pauze u toku radnog vremena. Ali zato svi imaju platu na vrijeme i svi imaju zdravstveno osiguranje. Imate plaćen godišnji odmor. Radite ono što volite, a ne ono gdje ste imali štelu da se zaposlite. Mogućnost za zaradu imate. Eh, do vas je koliko to želite. Kako posijete, tako i požanjete.

 

S druge strane, dio prelijepog iskustva je i to da radite sa ljudima iz različitih država, učite o raznim tradicijama, raznim kulturama. To je zaista prelijepo.

 

Novi.ba: Dubai je apsolutni magnet za turiste, a arhitektura Dubaija je nešto na šta malo ko može ostati ravnodušan. Šta je to što svi trebaju posjetiti na ovoj najglamuroznijoj destinaciji? Koji dijelovi grada Vas najviše fasciniraju?

 

Nina Hulusić: Dubai jeste nešto što zaista treba doživjeti. Naravno, pored Burj Khalife i Burj Al Arab-a postoji mnogo prelijepih destinacija kao sto su Palm i Atlantis. Ali, ako pricamo o Emiratima, onda svakako i Sheikh Zayed Mosque (Džamija u Abu Dhabiju).

Novi.ba: Dosta se pisalo i o tzv. mračnoj strani Dubaija i rigoroznim pravilima za turiste. Gledano iz Vašeg ugla, na šta treba obratiti pažnju prilikom dolaska u Dubai?

 

Nina Hulusić: Dobro, rekla bih nama Bosancima je mračno sve što je praćeno nekim zakonima i pravilima. Nipta od toga ja ne bih nazvala mračnim. Zašto? Zato što u Dubaiju možete vidjeti sve isto kao i kod nas. Naravno, za pijančenje na ulici možete biti kažnjeni, vožnja u alkoholisanom stanju je zabranjena. Ali, Dubai je turistički grad u kojem žive različite nacionalnosti. Rekla bih da su ljudi iz cijelog svijeta ovdje na jednom mjestu. U Dubaiju za sve postoji mjesto i vrijeme, ali nista nije toliko striktno koliko je kod nas to prepričano.

 

Novi.ba: Šta možemo naučiti od životu od tamošnjeg stanovništva? Razmišljate li o povratku?

 

Nina Hulusić: Već sam napomenula, prelijepo je kada imate prijatelje iz cijelog svijeta. Učite o različitim kulturama i različitim tradicijama. Prelijepo je biti predstavnik svoje zemlje negdje u svijetu, također. Zanimljivo im je slušati o našem zelenilu, planinama, rijekama, o našim jelima i našim ljuima. Ja sam naučila gotovo sve o svim nacionalnostima.

O povratku sam razmišljala kada sam tek došla. Trenutno ne. Ali nikada ne reci nikad. Moja porodica je u Sarajevu, i zaista sve je moguće. Imam neke dvije opcije za sada. Jedna je da ostanem, druga da se vratim. Mnogo mojih prijatelja se vratilo, neki su produžili negdje dalje. Život je čudo, i sam je nepredvidljiv.

 

Novi.ba: Na kraju, imate li neki savjet za one koji maštaju o dolasku i radu u Dubaiju?

 

Nina Hulusić: Pa mislim da uz gore navedeno već sam dala vjetar u leđa svim onima koji su pomišljali na to. Dubai je pun mogćcnosti. Do vaših sposobnosti je sve ostalo. Ukoliko me neko konkretno pita da li treba prihvatiti bilo kakav posao u Dubaiju, moj odgovor je da. Bitno je krenuti. Mogućnosti su zaista kao na dlanu.

Izvor: Novi.ba

SARAJKA NINA HULUSIĆ ŽIVI I RADI U DUBAIJU: Njenu priču svi trebaju pročitati

| Intervju, Slider, Život i Stil |
About The Author
-