Psihijatar Vukušić: Zbog Praljka i političara očekujem povećanje broja samoubistava

Iz moralnih razloga sam je sebi oduzeo život, to je događaj bez presedana. On je na neki način uputio poruku kako doživljava presudu koja je i po našem sudu nepravedna”, rekao je premijer Andrej Plenković o samoubistvu Slobodana Praljka i time izravno podupro njegov čin. Proglasio je samoubojstvo moralnim, čak i poželjnim. I nije premijer u tome usamljen.

 

 

Samoubistvo kao časno i moralno

 

“Praljak je moralna, inteligentna osoba, poslao je poruku kako častan čovjek brani svoje principe i činjenice”, rekao je Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora. Brojni su se u protekla 24 sata natjecali tko će ljepšim riječima prikazati samoubojstvo kao poželjan čin.
Psihijatri već desetljećima upozoravaju da i samo izvještavanje o samoubojstvima izaziva povećanje broja samoubojstava.

 

Može ugrožene gurnuti preko ruba

 

“Političari nisu dobro reagirali proglašavajući samoubojstvo poželjnim činom. Sljedećih dana i tjedana može se očekivati povećan broj pokušaja samoubojstva. Glorificiranje suicida može potaknuti one koji su na rubu, ili razmišljaju o suicidu, da dignu ruku na sebe”, rekao je psihijatar Herman Vukušić. Već jučer, samo nekoliko sati nakon Praljkovog samoubojstva, na grupnoj terapiji koju vodi s veteranima primijetio je da su nemirniji nego inače.

 

Društvo će postati agresivnije

 

“Mislim da će ovo dovesti ne samo do većeg stupnja autoagresije nego i agresije prema drugima”, rekao je Vukušić. Njegove riječi potvrđuju i događanja u saboru. Nekoliko minuta nakon što je Praljak popio otrov zastupnik Hrvoje Zekanović nasrnuo je na kolegu Ivana Pernara, letjele su i zastupničke pločice. Danas je Željko Glasnović istom tom Pernaru prenio prijetnje koje je čuo na cesti.

“Samo gledanje čina samoubojstva je stresno i očekujem da će utjecati na cijelo društvo, ne samo na one koji pate od duševnih smetnji”, smatra Vukušić i podsjeća da je, primjerice, nakon rušenja njujorških Blizanaca zabilježena visoka stopa posttraumatskog stresnog poremećaja kod gledatelja televizijskih prijenosa.

 

Što veći publicitet, to više samoubojstava

 

Nekadašnje Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, uz pomoć psihijatara, 2005. godine izradilo je smjernice za izvještavanje o suicidima. U njima između ostalog stoji: “Stupanj publiciteta koji dobiva priča o samoubojstvu proporcionalan je broju samoubojstava koja uslijede.

 

Davanje publiciteta samoubojstvu može stvoriti ideju da je ono normalno.” U smjernicama je posebno naglašeno: “Nemojte veličati samoubojstvo ili praviti senzaciju od njega. Nemojte koristiti religijske ili kulturne stereotipe.” Glorifikatori samoubojstva postupili su upravo suprotno.

 

Praljak se ubio pred kamerama, teatralno, i neizbježno je da je time dobio golem medijski prostor. Međutim, barem su se političari mogli suzdržati od glorifikacije njegovog čina. Zbog onih koji su još uvijek živi, prenosi Index.

Izvor: Index.hr

Psihijatar Vukušić: Zbog Praljka i političara očekujem povećanje broja samoubistava

| Slider, Vijesti |
About The Author
-