PRVI NEUSPJEH PREDSJEDAVAJUĆEG PREDSJEDNIŠTVA BOSNE I HERCEGOVINE: EVO ŠTA JE DODIK ZATRAŽIO, A KOMŠIĆ I DŽAFEROVIĆ KATEGORIČKI ODBILI NA PRVOJ SJEDNICI!?

Dodik je svojim kolegama u Predsjedništvu predložio da svakom od tri kabineta osiguraju po milion KM za humanitarne aktivnosti. No, i Komšić i Džaferović su, tvrde izvori, bili kategorični i rekli da to ne dolazi u obzir.

 

 

Prethodni članovi Predsjedništva BiH imali su po 100.000 KM na raspolaganju , i ta sredstva su uglavnom dijelili kao pomoć vjerskim zajednicama, raznim udruženjima građana i entitetskim sportskim i kulturnim institucijama i organizacijama. Poslanici SNSD-a u PS BiH su gromoglasno prethodnih godina tražili ukidanje ove stavke.

 

Ipak, Dodik koji je navikao da na godišnjem nivou raspolaže budžetom od oko 10 miliona KM, nikako nije zadovoljan sa 100.000, pa je uprkos proklamovanom stavu da nema povećanja budžeta institucija BiH, od Džaferovića i Komšića zatražio podršku za povećanje budžeta Predsjedništva BiH za blizu tri miliona KM.

 

– Svi imaju više od nas, a Predsjedništvo BiH je najznačajnija institucija u BiH. I mi ovo trebamo povećati u budžetu za 2019.godinu, riječi su kojim je Dodik svoj zahtjev obrazložio Komšiću i Džaferoviću.

 

Sudeći po njihovoj reakciji : ”Ne dolazi u obzir”, izgleda da će se Dodik ipak morati naučiti skromnosti, ali i tome da više ne može sam da odlučuje o svemu, prenosi Istinito.

 

Paradoksalno ili ne, ali prvi Dodikov radni dan protekao je u znaku pokušaja finansijskog jačanja jedne institucije BiH na uštrb Republike Srpske, jer su entiteti ti koji obezbjeđuju budžet zajedničkih institucija i koji bi izdvojili željene milione.

 

Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić su, u svojstvu članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, iz sredstava za interventno korištenje tekuće budžetske rezerve u 2018. godini podijelili ukupno 207.960 KM.

Izvor: Hayat.ba

PRVI NEUSPJEH PREDSJEDAVAJUĆEG PREDSJEDNIŠTVA BOSNE I HERCEGOVINE: EVO ŠTA JE DODIK ZATRAŽIO, A KOMŠIĆ I DŽAFEROVIĆ KATEGORIČKI ODBILI NA PRVOJ SJEDNICI!?

| Slider, Vijesti |
About The Author
-