OVO SU ZNACI DA VAM BUBREZI OTKAZUJU

Ipak, trebalo bi sami da se potrudimo i osluškujemo svoje tijelo da bismo prepoznali znakove bolesti bubrega. Ovih 12 narednih simptoma najlakše ćete uočiti, da biste na vrijeme utvrdili postojanje nekih promjena na ovim organima.

 

 

Promjene u u*iniranju

Prvi znak bolesti bubrega može se manifestovati u tome koliko često i koliko količinski u*inirate. Također možete primijetiti i promjenu u boji urina, ona može postati tamnija nego inače, prenosi Kolektiv.

 

Bol tokom u*iniranja

Bol, pečenje i česta potreba za odlaskom do toaleta uglavnom su prvi znaci u*inarne infekcije. A ukoliko se ne liječi, ona se može proširiti na bubrege i izazvati ozbiljniju bolest.

 

Krv u urinu

 

Ukoliko primijetite tragove krvi u u*inu, obavezno posjetite svog ljekara. Pojava krvi gotovo sigurno ukazuje na oštećenje bubrege, a u najtežim slučajevima može biti i simptom raka bešike.

 

Pjenasta mokraća

 

Previše mjehurića odnosno pjene u mokraći također može značiti oboljenje bubrega ili bešike.

 

Naduvenost i oticanje

 

Ako funkcija bubrega oslabi, jedna količina tečnosti može dospjeti u razne dijelove tijela. Ako primijetite oticanje nogu, zglobova ili naduvenost u licu i šakama, obratite se ljekaru.

 

Umor i slabost

 

Zdravi bubrezi luče hormon eritropoetin koji pomaže u proizvodnji kiseonika. Oštećen bubreg stvara manje ovog hormona što na kraju dovodi do smanjenja crvenih krvnih zrnaca, koji kasnije uzrokuju umor i slabost.

 

Vrtoglavica i manjak koncentracije

 

Usljed nepravilne funkcije bubrega, manje kiseonika stiže u mozak a samim tim i neke moždane funkcije mogu biti usporene.

 

Osjećaj konstantne hladnoće

 

Bolest bubrega može izazvati anemiju čiji su simptomi osjećaj hladnoće bez obzira na to kolika je temperatura u mjestu u kom boravite.

 

Svrab i iritacija kože

 

Nagli osip, iritacija i pretjerani svrab su simptomineke vrste bolesti bubrega. Nepravilno funkcionisanje bubrega doprinosi nagomilavanju otpadnih produkata i toksina u organizmu, što dovodi do mnogih problema sa kožom.

 

Metalni ukus u ustima

 

Bolest bubrega može izazvati neprijatan ukus u ustima. To se dešava zato što slabo funkcionisanje bubrega dovodi do povećanja nivoa uree u krvi. Urea utiče na stvaranje amonijaka u pljuvačci koji izaziva metalni ukus.

 

Mučnina i povraćanje

 

Pošto bubrezi nisu u stanju da filtriraju štetne toksine iz krvi, ovo dovodi do akumulacije prekomjerne količine azota u krvotoku. Ovo dalje stimuliše gastrointestinalne mukoze i izaziva mučninu i povraćanje.

 

Otežano disanje

 

Kratak dah također može biti znak bolesti bubrega. Nepravilno funkcioniranje bubrega dovodi do dodatnog nagomilavanja tečnosti u plućima. Otežano disanje može se javiti kao posljedica anemije izazvane problemima sa bubrezima.

Izvor: Hayat.ba

OVO SU ZNACI DA VAM BUBREZI OTKAZUJU

| Porodica i zdravlje, Slider |
About The Author
-