OVO JE PET MITOVA O SUNČANJU KOJE TREBA RAZBITI

Iako tek manji broj otpada na melanom taj oblik raka kože je najzloćudniji i ako se pravovremeno ne otkrije može metastazirati. Nedostatak sustavne prevencije za osobe koje spadaju u rizične skupinu, poput osoba izrazito svijetle puti, sportaša, starijih, osoba plavih očiju i kose, onih koji imaju veliki broj madeža, pozitivnu obiteljsku anamnezu melanoma ili su imunosuprimirani, problem je s kojim se suočava većina europskih zemalja.

 

 

Kako bi se što bolje zaštitili od sunca, razbijamo najčešće mitove o sunčanju!

 

1. U hladu vam ne treba zaštita od sunca

 

Bez obzira nalazite li se u hladu drveta ili pod suncobranom, potrebno je zaštiti se od sunca. Kremu je potrebno nanijeti u velikim količinama i na cijelo tijelo. Nikako ne zaboravite uši, nos, stopala…

 

2. Visoki faktor dovoljno je nanijeti jednom dnevno

 

Kremu za sunčanje, bila to vodootporna ili ona koja traje dugo, s niskim ili visokim zaštitnim faktorom, skinut će se nakon znojenja i kupanja u moru ili bazenu.

 

Kremu treba nanijeti 30 minuta prije izlaska na sunce kako bi se bolje upila. Zatim, nanosite ju ponovno svaka 2 sata, ili odmah nakon što se oznojite ili nakon plivanja.

 

3. Krema za sunčanje dovoljna je zaštita

 

Uz kremu za sunčanje, potrebno je zaštititi oči sunčanim naočalama te glavu šeširom sa širokim obodom. Ipak, i uz svu ovu zaštitu, pravilno ponašanje na suncu podrazumijeva izbjegavanje direktnog izlaganja suncu između 10 i 16 sati.

 

Osim obične odjeće koja pruža djelomičnu zaštitu, ovisno o boji i gustoći tkanja, postoji i odjeća koja je tkana od vlakana koja su impregnirana fotozaštitnim sredstvima. Takvi odjevni predmeti na sebi imaju oznaku UPF.

 

4. Preplanula koža ne treba zaštitu od sunca

 

Velika je zabluda da preplanula koža ne treba zaštitu od sunca jer preplanulost zapravo znači da je koža već oštećena. Uvijek se zaštitite od sunca, a jednom godišnje svakako pregledajte madeže kod dermatologa.

 

5. Zaštitni faktori štite da možete puno duže ostati na suncu

 

Zaštitni faktori nisu namijenjeni produljenju vremena izlaganja suncu, već povećanju zaštite tijekom neizbježnog izlaganja suncu. Zaštita koju faktori daju ovisi o ispravnom nanošenju sredstava.

Izvor: Hayat.ba

OVO JE PET MITOVA O SUNČANJU KOJE TREBA RAZBITI

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-