OBJAVLJUJETE TUĐE FOTKE NA INTERNETU? NEĆE VAM SE SVIDJETI ODLUKA EUROPSKOG SUDA

Korisnici koji objave neki sadržaj dostupan na internetu moraju dobiti dopuštenje osobe koja stoji iza tog sadržaja, objavio je u utorak najviši sud EU-a, dajući vjetar u leđa kreativnim industrijama.

 

 

Regulatori kažu da nezakonite objave na velikim platformama poput YouTubea i Dailymotionsa uskraćuju umjetnicima i izdavačima pravo na zaradu.

 

Sve je krenulo od njemačkog sredonjoškolca

Odluka Europskog suda pravde (ECJ) uslijedila je nakon što je srednjoškolac u Njemačkoj ”skinuo” fotografiju Cordobe s internetske stranice putničke agencije kako bi ilustrirao prezentaciju koja je potom objavljena na web stranici škole, prenosi Hina.

Fotograf Dirk Renckhoff zbog toga je tužio grad Waltrop i saveznu državu Sjevernu Rajnu-Vestfaliju zbog kršenja intelektualnog vlasništva te je zatražio odštetu od 400 eura.

 

– Objavljivanje na internetu one fotografije koja je bila dostupna na drugoj internetskoj stranici uz dopuštenje autora, zahtijeva autorizaciju tog istog autora – kažu suci.

 

– Objavom na internetu, fotografija je postala dostupna novoj publici – dodali su.

 

Mogla bi uslijediti serija parnica

 

Presuda bi mogla rezultirati serijom parnica u kojima bi umjetnici zaštitili svoja prava, rekao je konzultant Nils Rauer.

 

– Ideja je da mi kao društvo moramo poštivati i zaštititi intelektualno vlasništvo. Namjera Europske komisije, Europskog parlamenta i suda je upravo to – dodao je.

Izvor: Hayat.ba

OBJAVLJUJETE TUĐE FOTKE NA INTERNETU? NEĆE VAM SE SVIDJETI ODLUKA EUROPSKOG SUDA

| Slider, Vijesti |
About The Author
-