NOVO SAZNANJE ZALEDILO NAUČNIKE: Neko je postavio nevidljivo polje koje štiti Zemlju

Ovo zaštitno polje djeluje kao barijera koja štiti Zemlju od štetnog kozmičkog zračenja, dok štiti naš planet od toga da solarni valovi ne idu izravno prema Zemlji.

 

Znanstvenici s MIT su otkrili da postoji nevidljivo polje koje štiti naš planet. Ovo misteriozno nevidljivo polje zvuči kao nešto iz filma znanstvene fantastike.

 

Ono sprečava štetna kozmička zračenja koja ulaze u našu atmosferu i prvi put je primjećeno od strane dvije letjelice NASA-e koje orbitiraju Van Alenov pojasom zračenja na visini od 11.000 kilometara iznad Zemlje.

 

Ovo polje nevidljive sile blokira visoko radioaktivne elektrone iz najvišeg sloja Zemljine atmosfere. Prema informacijama iz NASA-e, ovi “visoko energetski” elektroni su vrlo agresivni i kreću se kroz svemir brzinom blizu brzine svetslosti. Oni su vrlo opasni jer mogu spržiti sve sa čime dođu u kontakt, od satelita do svemirske letjelice.

 

Da bi saznali više o ovom polju, NASA je lansirala dvije sonde, takozvane Van Alenove sonde, sa željom da istraži ove elektrone i povećati sigurnost astronauta i opreme koju šalje u svemir.

 

NASA navodi da Zemljino magnetno polje privlači ove čestice ka našoj planeti. Međutim, one ne mogu prići planetu na manje od 10.000 kilometara, zahvaljujući nevidljivom zaštitnom polju koje nikada nije bilo detektirano.

 

 

Ovo zaštitno polje djeluje kao barijera koja štiti Zemlju od štetnog kozmičkog zračenja, dok štiti naš planet od toga da solarni valovi ne idu izravno prema Zemlji.

 

Znanstvenici vjeruju da ovo zagonetno polje radi na principu nisko-frekventnih magnetih polja, ali je njegov izvor i dalje misterija.

 

Znanstvenici s MIT-a suu došli do nekoliko teorija o porijeklu ove tajanstvene kutije. Pva misao je da ima veze s magnetskim poljem Zemlje, ali je kasnije utvrđeno da je zapreka prisutna čak i kada Zemljino magnetno polje padne na 30%.

 

Na primjer, oni su zapazili da Zemljino magnetsko polje nad Južnom Amerikom, iako znatno nižih barijera, jednako štiti Zemlju od štetnog kozmičkog zračenja.

 

Istraživači su nastavili istraživati ​​i otkrili da je najvjerojatniji izvor barijera postojanje radiovalova dugog dometa na planeti. Međutim, oni su opet pogriješili nakon što su shvatili da valovi imaju tendenciju da reagiraju s neutralnim elektronima i nisu od pomoći protiv ultra relativnih čestica. Oni su nastavili svoje istraživanje i otkrili da je zapreka najvjerojatnije stvorena zbog fenomena poznatog kao “plazmasferično šištanje” koje se javlja u gornjoj atmosferi naše planete.

 

Ovaj fenomen pomaže orbitu u suzbijanju opasnih brzih akcija čestica, usmjeravajući ih na paralelni put jedne od linija magnetnog polja naše planete, zbog čega padaju u atmosferu i sudaraju se sa neutralno nabijenim česticama, koje na kraju nestaju.

Webtribune.rs

NOVO SAZNANJE ZALEDILO NAUČNIKE: Neko je postavio nevidljivo polje koje štiti Zemlju

| FOTO/VIDEO, Nauka, Slider, Tehnologija, Vijesti |
About The Author
-