NEVJEROVATNA SREĆA: PRONAŠAO GLJIVE ČIJA CIJENA DOSTIŽE VRTOGLAVIH 10.000 KM PO KILOGRAMU

Strastveni gljivar i vrstan poznavalac ovih šumskih plodova Amir Talić pronašao je ovih dana u šumama iznad Sanskog Mosta, na obodima planine Behremaginice, pet primjeraka tartufa.

 

 

Talić kaže kako se radi o izuzetno cijenjenim gljivama, koje nisu karakteristične za naše područje, ali se ipak mogu mjestimično pronaći.

 

– Krenuo sam u šumu u namjeri da naberem vrganje i lisičarke, a vratio sam se s pet tartufa. Našao sam ih na stjenovitom području, u šumi Ostružnica, na mjestu gdje je prije nekoliko godina došlo do obrušavanja kamena – kaže Talić.

 

Dodaje kako je u međuvremenu dvije gljive poklonio te ističe da se radi o gomoljastim gljivama iz porodice tubera, prenose Nezavisne.

 

– Rastu pod zemljom, imaju podzemna gomoljasta tijela okruglog nepravilnog oblika i specifičnog su i jakog mirisa. Potraga za njima vrši se pomoću posebno dresiranih pasa, nekada i svinja, a pronađu ih po mirisu i još neke životinje – dodaje Talić.

 

Kaže kako se po boji dijele na crne i bijele, da imaju izuzetno ljekovito svojstvo i da su posebno cijenjeni u svijetu kulinarstva.

 

Tartufi su veoma cijenjena namirnica u gastronomiji jer se teško dolazi do njih, a ne postoji mogućnost da se vještački uzgajaju.

 

Uspijevaju na kiselastom zemljištu i uglavnom rastu u evropskim šumama. Imaju veoma karakterističan miris, koji prirodno privlači svinje, dok psi moraju da prođu posebnu dresuru da bi mogli lakše da ih pronađu u prirodi.

 

Njihova specifična aroma veoma brzo ispari i zato je veoma bitno da što prije tartuf stigne od šume do trpeze. Ovo je takođe jedan od razloga njihove visoke cijene, koja na tržištu može dostići i 5.000 eura po kilogramu.

Izvor: Hayat.ba

NEVJEROVATNA SREĆA: PRONAŠAO GLJIVE ČIJA CIJENA DOSTIŽE VRTOGLAVIH 10.000 KM PO KILOGRAMU

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-