More je već sada tri stepena toplije od prosjeka, a šta tek turiste čeka…

Kupače je na jadranskim plažama iznenadilo koliko se more ove godine rano i koliko brzo zagrijalo, i to do temperatura koje su izazivale pitanje – ako je tako toplo sad, kako će biti u augustu?

 

 

Ocean-Lab, dio Euro-mediteranskog centra za klimatske promjene (CMCC) potvrdio je takav doživljaj, objavivši da je „temperatura Jadranskog mora prvih junskih dana iznosila i do tri Celzijeva stupnja više nego što je u to vrijeme uobičajeno“.

 

Je li Jadran doista sve topliji i šta to znači za morski svijet?

 

„Porast temperature u površinskom sloju evidentan je, ali nije kontinuiran“, kaže prof. dr. Branka Grbec iz Laboratorija za fiziku splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo, objašnjavajući da “u svjetlu globalnih klimatskih promjena temperaturne promjene nad Jadranom i u Jadranu postaju izraženije i dugotrajnije”.

 

„Zadnjih nekoliko desetljeća uočava se u Jadranu i Sredozemnom moru porast površinskih temperatura, izraženiji ljeti. Mjerenja površinske temperature mora u području srednjeg Jadrana, od obalnog područja do otvorenog mora, pokazuju da od 1979. godine površinska temperatura mora raste, točnije oscilira oko viših vrijednosti.

 

U razdoblju od 1979. do 2015. porast je bio 1,03 stupnja, što je u skladu s trendom zagrijavanja površine mora u drugim mediteranskim područjima. No pozitivni trend je“, kaže dalje prof. dr. Grbec, „izraženiji posljednjih nekoliko desetljeća“, piše Slobodna Dalmacija.

 

„U razdoblju od 2008. do 2015. temperatura površinskog sloja mora porasla je za 1,25 stupnjeva, a taj trend snažnog zagrijavanja nastavlja se i dalje, što znači da se ne događaju i epizode ohlađivanja površinskog sloja mora.

 

Naprotiv, ekstremne situacije postaju češće, jače i dugotrajnije. Osim toga, zagrijavanje atmosfere zadnjih desetljeća nastupa ranije na globalnoj skali, pa tako i u Jadranu, stoga se i more ranije počinje grijati“.

Izvor: JL/SB

More je već sada tri stepena toplije od prosjeka, a šta tek turiste čeka…

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-