MIRIS DUHANSKOG DIMA ELIMINIŠITE IZ AUTOMOBILA: Nek vam OVA namirnica prenoći na sjedištu i MIRISAT će kao nov!

Kupili ste polovan automobil, povedeni odličnim stanjem karoserije i motora. Međutim, tek nakon nekoliko dana je ozbiljno počeo da vam smeta neprijatan miris. Šta uraditi u takvoj situaciji?

 

 

U unutrašnjosti automobila nalazi se obilje materijala koji lako upijaju mirise, pri čemu i oni sami mogu da postanu odlična podloga za razvoj raznih mikroorganizama, čijim delovanjem se razvijaju neprijatni mirisi. Stoga se borba protiv smrada (zovimo stvari njihovim pravim imenom) u putničkom prostoru po pravilu svodi na eliminisanje mikroorganizama i „izvlačenje“ duhanskog dima.

 

Tkanine kojima su presvučena sjedišta, vrata, krov, pod, prtljažnik i slično tokom godina apsorbuju nevjjerovatnu količinu nečistoća, organskog i neorganskog porijekla. Ove nečistoće će posloke nekog vremena učiniti da enterijer počne neprijatno da miriše, to jest, da smrdi.

 

Većina vozača se tada hvata najjeftinijeg i najneučinkovitijeg rješenja – mirišljavih jelkica i drugih vrsta osvježivača vazduha. Ukoliko je miris u autu dovoljno slab da mirišljava jelkica može da ga pokrije, problem vjerovatno nije toliko ozbiljan.

 

Međutim, kod težih slučajeva će mješavina smrada i osvježivača samo da pogorša situaciju.

 

Dakle, jedino rješenje je uklanjanje izvora mirisa, što može da bude jednako teško i kao njegovo pronalaženje.

 

Ukoliko se radi o neugodnom mirisu duhanskog dima ova metoda će vam pomoći da vaš auto zamiriše.

 

Preporučuje se da u unutrašnjosti ostavite da prenoći šolja kafe, riže ili brašna. Za sve ove tri namirnice je poznato da upijaju vlagu i mirise, a od pomoći će da bude i šolja sirćeta ili presječena jabuka. Osim što ima vrlo izraženo svojstvo skupljanja različitih mirisa, jabuka daje i svježu aromu.

 

Presjecite jabuku napola i ostavite je 24 sata u vozilu, a ne zaboravite da zatvorite prozore. Kažu da čini čuda.

 

jabuka1

Izvor: Novi.ba

 

MIRIS DUHANSKOG DIMA ELIMINIŠITE IZ AUTOMOBILA: Nek vam OVA namirnica prenoći na sjedištu i MIRISAT će kao nov!

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-