Marko Topić: Bosna je moja domovina, a ne Hrvatska

Marko Topić je bivši reprezentativac BiH. Topić je ostao urezan duboko u sjećanja navijačima Bosne i Hercegovine, igrao je za našu zemlju u onim teškim trenucima, davao je svoj maksimum u svakoj utakmici za BiH.

 

 

Svoju profesionalnu karijeru počeo je u Švicarskoj, a nakon toga odlazi u Hrvatsku, u Varteks gdje je u 21 utakmici pogodio 7 puta.

 

Trenirao je jedno vrijeme i sa Milanom, ali zbog prevelike konkurencije u napadu nikad nije dobio šansu da pokaže šta zna, zatim je otišao u FK Monzu za koju je odigrao 56 utakmica i 11 puta tresao mrežu.

 

Nakon Monze jednu sezonu odigrao je i u Austriji iz Beča gdje je u 24 utakmice 6 puta bio strijelac, naredna destinacija Topića bio je Energie Cottbus za koji je nastupao 2 sezone i zabio 13 golova u 58 utakmica.

 

Nakon Energie Cottbusa karijeru je nastavio u VfL Wolfsburu i u 49 utakmica samo je 3 puta bio strijelac. Poslije Wolfsburga otišao je u Krylia Sovetov Samara gdje je za 3 sezone u 61 utakmici bio strijelac 19 puta.

 

Svoju karijeru završio je u Saturnu u čijem je dresu mrežu tresao 17 puta.

 

Za reprezentaciju BiH nastupao je u periodu od 1997. do 2010. godine.

 

Dres naše selekcije nosio je sa ponosom u 24 navrata, a 2 puta tresao je mrežu protivnika. Ostat će upamćen njegov gol protiv Hrvatske 1997. u Bariju kada je poljubio bh. grb, a zasigurno još više njegova velika izjava o tome meču sa kojom je još više kupio srca svih Bosanaca i Hercegovaca.

 

“Svi znaju da sam ljubio bh. grb kada sam postigao gol protiv Hrvatske i isto to bih učinio i danas da igram. Ja sam čovjek koji je Hrvat iz Bosne i Hercegovine i najponosniji sam što sam igrao za svoju državu. Garantujem da toliko ponosni nisu bili ni Konjić, Hibić, a ni danas Džeko i Pjanić.

 

“Želim istaći da bih i danas odabrao Bosnu i Hercegovinu prije Hrvatske. Nikada nije bilo upitno za koga ću igrati, jer ja imam svoju državu.”

Izvor: Bosniaks.info

Marko Topić: Bosna je moja domovina, a ne Hrvatska

| Slider, Sport |
About The Author
-