Lukač: Nije nam poznato da je Naser Orić prolazio kroz RS

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač tvrdi da policiji nije poznato da je Naser Orić, bivši komandant Armije BiH u Srebrenici, prolazio kroz RS, a da je MUP RS znao za to i nije reagirao.

 

 

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica rekao je prethodno danas da postoje informacije da je Orić prekršio zabranu boravka na teritoriji RS te postavio pitanje zašto ga MUP RS nije uhapsio, kao i sve koji su učestvovali u pritiscima na svjedoke u slučaju “Orić”.

 

Lukač negira navode SDS-a, navodeći da je to “čista insinuacija predsjednika SDS-a Vukote Govedarice”, optuživši SDS da kritizira sve segmete rada policije.

 

Govedarica je danas rekao da SDS očekuje da Apelaciono vijeće Suda BiH ukine oslobađajuću presudu Naseru Oriću i da postupak protiv njega bude obnovljen.

Dodao je da SDS traži da predsjednik Sudskog vijeća u ovom postupku Šaban Maksumić bude izuzet, “jer se dovodi u pitanje njegova objektivnost” zbog ratne prošlosti.

 

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je početkom ovog mjeseca zatražilo od Apelacionog vijeća da prvostepenu presudu kojom su Naser Orić i Sabahudin Muhić oslobođeni optužbi za zločine počinjene u selima u okolini Srebrenice ukine, te da se postupak obnovi.

 

U oktobru prošle godine Sud BiH je oslobodio Orića, bivšeg komandanta Armije BiH u Srebrenicin i Muhića, pripadnika tih snagan da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Izvor: Avaz.ba

Lukač: Nije nam poznato da je Naser Orić prolazio kroz RS

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-