LEONARDO DA VINCI: Da li je otkrivena tajna Mona Lisinog osmijeha?

Stručnjaci dva britanska univerziteta tvrde da istraživanje slike za koju se vjeruje da ju je naslikao Leonardo da Vinci, La Bella Principessa, dokazuje da je upotrijebljena ista tehnika “neuhvatljivog osmijeha”.

 

 

Iluzija iza Mona Lizinog zagonetnog kvaliteta proizlazi iz činjenica da ona izgleda kao da se smije – sve dok posmatrač ne pogleda direktno u njene usne nakon čega izgledaju spušteno.

Pitanje koje se postavlja je da li je ovaj efekat – kreiran kroz kompleks kombinacija boja i sjena – bila precizna namjera samog Da Vincija.

Iscrpna istraživanja i analize su dokazale da je La Bella Principessa raniji rad Leonarda Da Vincija, tvrdi profesor psihologije i stručnjak za vizuelne percepcije Alessandro Soranzo sa britanskog univerziteta Sheffield Hallam.

Vjeruje se da La Bella Principessa prikazuje 13-godišnju Biancu Sforzu, kćerku Ludovica Sforza, vojvode Milana, prije njene udaje za vojnog komendira milanskih snaga.

 

la-bella-principessa

 

Tim stručnjaka je sproveo niz eksperimenata da bi otkrili kako posmatrač percipira dvije slike kada se primijene faktori kao što su udaljenost od slike i nivo “blura”. Također su ispitali i treću sliku iz iste ere, Portret djevojčice, slikara Piear del Pollaiuola.

Istraživači su otkrili da kada se posmatrač gleda sa veće udaljenosti ili sa većom količinom blura osmijesi na Da Vincijem slikama su povećani, što nije bio slučaj sa slikom Del Pollaiuola.

Potvrda da oba Da Vincijeva rada posjeduju istu iluziju je značajna, rekao je dr. Soranzo, ako ne i konačni dokaz da je efekat namjerno upotrijebljen.

“S obzirom na Da Vincijevu stručnost u ovoj vještini i njegovoj kasnijoj upotrebi na Mona Lizi, zamislivo je da Da Vinci namjerno upotrijebio ovaj efekat”, rekao je Soranzo za Discover magazin.

LEONARDO DA VINCI: Da li je otkrivena tajna Mona Lisinog osmijeha?

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-