KĆERKA MARIJANA BENEŠA SE POTRESNIM RIJEČIMA OPROSTILA OD OCA: OTIĆI ĆEŠ ONAKO KAKO SI I ŽIVIO – KAO JUGOSLOVEN

Legendarni bokser Marijan Beneš preminuo je u 67. godini poslije duge i teške bolesti, a njegova kćerka Žanet Beneš Ćulum se potresnim pismom oprostila od oca.

 

 

Evropski amaterski i profesionalni šampion Evrope, osvajač brojnih priznanja, najbolji sportista bivše Jugoslavije 1974. godine, izgubio je posljednju rundu, onu životnu, nakon duge i teške borbe.Bio je ponos Jugoslavije, a boks je bio njegov život.

 

U karijeri je imao 299 mečeva, 272 završio je pobedom, izgubio 16, a 11 je završeno bez odluke.

 

Njegova kćerka Žanet Beneš Ćulum se potresnim pismom oprostila od oca čije vam riječi prenosimo u cjelosti.

 

– Sunce naše, tajo naš jedini!!! Za tvog života orila se himna „Hej Sloveni“ 39 puta u tvoju čast! Srce ti je uvijek bilo prepuno ljubavi, preponosno na svoju zemlju i svoje sunarodnike! Nama je srce prepuklo 4. septembra, kada je tvoje prestalo da kuca.

 

Na tvom mukotrpnom putu, držali smo te čvrsto za ruku, grlili te i nismo željeli da te pustimo … Iskliznuo si nam i otišao na put bez povratka … Govorio si nam da ne smijemo da plačemo, da te ne pratimo u tuzi, već uz tvoje omiljene pjesme i sa osmijehom…

 

Smijat ćemo se uvijek kada se setimo tvojih nestašluka, tvog dječijeg osmijeha, tvog zagrljaja, tvoje radosti kada „mažes“ čokoladu i tvojih priča.

 

Prizivat ćemo večeri uz kamin sa nekom časom vina uz pucketanje vatre. Sjećat ćemo se tvog usporenog koraka u tvojim „Benesovkama“ i tvog nosića sa vječito istim cvikerima koje smo uvijek mi morale da brišemo jer su uvijek bile zamazane.

 

Osjetit ćemo uvijek tvoj miris i tvoje raspoloženje za šalu…

 

Sjećat ćemo se svakog dana svega, zauvijek!!!Na dan kada te budemo pratili na vječiti počinak, 40. put orit će se himna „Hej Sloveni“ posljednji put u tvoju čast i otići ćeš onako kako si i živio, kao Jugosloven!

 

Stajat ćemo sa ponosom i izgovarati tvoje ime!!!Ali ne posljednji put!Bit ćes šampion i tamo gdje ideš! Zvijezdo naša, čuvaj nas…

 

P.s. Tajo volim te više nego mamu, ali nemoj da joj kažeš! – stoji u potresnom pismu.

Izvor: Hayat.ba

KĆERKA MARIJANA BENEŠA SE POTRESNIM RIJEČIMA OPROSTILA OD OCA: OTIĆI ĆEŠ ONAKO KAKO SI I ŽIVIO – KAO JUGOSLOVEN

| Slider, Sport |
About The Author
-