IZBOR BANANE OTKRIVA VAŽNE ČINJENICA O VAŠEM ZDRAVLJU! KOJU BANANU BISTE PRIJE POJELI?

Banane su savršena užina, sjajan dodatak za ovsenu kašu i imaju fenomenalan okus u kombinaciji sa jagadama u smutiju, ali da li ste znali da zavisno od boje, banane imaju različite zdravstvene efekte na vaše zdravlje?

 

 

Gotovo svi znaju da su banane odličan izvor kalijuma, ali one obezbjeđuju i druge hranljive materije i vitamine našem tijelu, prenosi portal Cure.ba. Opet, svaka banana, od zelenih do onih tamnih sa mrljama, ima sopstvene zdravstvene prednosti.

 

1. Zelene banane

 

Ako imate problem sa šećerom u krvi, ove banane mogu da vam pomognu da ga držite pod kontrolom. Kako imaju nizak glikemijski indeks, one su jednostavna užina za one koji moraju da prate nivo šećera u krvi. One pomažu i u sprječavanju i liječenju dijareje, pa se preporučuje da pojedete jednu sledeći put kada budete imali problem sa odlaskom u toalet.

 

2. Žuto-zelene banane

 

Ove banane su sjajne za smanjenje gladi jer drže sitost duže vrijeme. Takođe pomažu i u održavanju optimalnog nivoa šećera u krvi. Ove banane su bogate vlaknima koja pogoduju radu digestivnog sistema i korisne su za dobre bakterije koje žive u vašem tijelu.

 

3. Žute banane

 

Za većinu ljudi, ovo su najbolje banane. Kora se lako ljušti i nisu suviše slatke ni mekane. Naše tijelo najbolje vari ove banane, a antioksidansi iz potpuno žutih banana pomažu u zaštiti od bolesti.

 

4. Banane sa mrljama

 

I ove banane sadrže ključne antioksidanse i pomažu pacijentima koji se bore sa rakom. Braon tačke na banani znače da one mogu da razbiju nepravilne ćelije u tijelu koje dovode do nastanka tumora. Ipak, ove banane su mnogo slađe od ostalih, pa ih izbjegavajte ako imate problema sa šećerom.

 

5. Braon banane

 

Ovo su najmekše i najslađe banane; braon banane su bogate triptofanom koji smanjuje stres i anksioznost. Takođe su bogate materijama koje održavaju zdravlje kostiju i mišića. Sljedeći put kada budete bili pod stresom ili vam je potrebna dobra užina posle treninga, slobodno posegnite za braon bananom!

Izvor: Hayat.ba

IZBOR BANANE OTKRIVA VAŽNE ČINJENICA O VAŠEM ZDRAVLJU! KOJU BANANU BISTE PRIJE POJELI?

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-