IZ OVAKVIH RUPA U ZEMLJI VREBAJU ZMIJE: Postoji samo jedan način kako da ih se riješite I ZAUVIJEK OTJERATE IZ DVORIŠTA!

Sa toplijim vremenom zmije počinju izlaziti iz zimskog mirovanja, te je potrebno poduzeti određene mjere kako bismo se zaštitili od njihovog ujeda.

 

 

Savjetuje se da prilikom posjete prirodi treba nositi nositi duge hlače i više cipele kako bi se noge zaštitile od ugriza, treba paziti kuda se staje te provjeriti mjesto na koje se želi sjesti.

 

U slučaju da se susretnete sa zmijom, najbolje je da pokušate da je zaobiđete ili zaplašiti udarcima nogom o tlo i pustiti da se makne.

 

Zmije nemaju vanjskih slušnih organa pa slabo čuju zvukove koji se šire zrakom, no zato preko kostiju donje čeljusti vrlo dobro osjećaju vibracije tla te ih udaranje u tlo plaši.

 

U slučaju da dođe do ugriza, zmiju ne pokušavajte uhvatiti ili ubiti. Osoba koju je ugrizla zmija trebala bi se smiriti te ukloniti odjeću i nakit s mjesta ugriza zbog oticanja tkiva te ranu pustiti da slobodno krvari bez rezanja ili isisavanja otrova.

 

Dobro bi bilo očistiti ranu i imobilizirati ekstremitet koji je zadobio ugriz pomoću nekog čvrstog predmeta i zavoja, a osobu treba što prije prevesti do najbliže medicinske ustanove.

 

Kako na vrijeme uočiti da se zmija krije u vašem dvorištu?

 

Većina zmija na području Balkana je opasna i agresivna a neke od njih su i veoma otrovne. Neke od tih zmija su u stanju da ubiju čovjeka za samo sat vremena.


Izvor: Novi.ba

IZ OVAKVIH RUPA U ZEMLJI VREBAJU ZMIJE: Postoji samo jedan način kako da ih se riješite I ZAUVIJEK OTJERATE IZ DVORIŠTA!

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-