IMOVINA POLITIČARA U BiH, GODIŠNJE PLAĆE I KREDITI: Šta sve posjeduju Čović, Izetbegović, Ivanić….

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva, specijalizirana internetska publikacija koja se bavi analizama tema vezanih za organizirani kriminal i korupciju i prošle godine napravila je analizu imovine političara.

 

 

Ovaj Centar utemeljen je 2004. uz potporu USAID-a i dio je međunarodne mreže projekta za izvještavanje o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP), koja okuplja neovisne istraživačke novinare i organizacije iz jugoistočne Europe i središnje Azije.

 

Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) objavilo je prošle godine podatke o imovini bh. političara koje je objavio Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva.

 

Nakon uklanjanja dvojbenih podataka, poput adrese stanovanja i imena članova porodice, iz kartice s Čovićevim imenom može se iščitati kako je oženjen i ima dvoje djece, a 2014., kada je izabran na sadašnju dužnost, godišnje je, što od plaće, što od honorara i naknada, zarađivao 90 hiljada konvertibilnih maraka, a od toga je morao vraćat kredit u iznosu od 150 hiljada KM.

 

slika-002-2

 

Od imovine je prijavio porodičnu kuću i okućnicu ukupne vrijednosti “0”. Nulom je bila označena i vrijednost imovine njegove supruge koja je posjedovala kuću, dva odvjetnička ureda te automobil Audi. Čovićeva supruga pritom je godišnje zarađivala tek 32 hiljade KM, a redovna joj je mjesečna plaća iznosila nevjerojatno skromnih hiljadu KM (500 eura).

 

Porodica Izetbegović u usporedbi s porodicom Čović doima se bogataškom. Prema izjavi Bakira Izetbegovića, on je 2014. zarađivao manje od Čovića, odnosno 67 hiljada KM godišnje, tačno koliki je iznos kredita kojega otplaćuje do 2020. godine, no zato je imao vlasništvo nad polovicom kuće i zemljišta vrijednim 185 hiljade KM.

 

Imovinsko stanje porodice znatno je popravljala supruga, koja je zarađivala dvostruko više od muža, a uz to je, osim polovice kuće i zemljišta, bila vlasnicom apartmana te automobila, sve ukupne vrijednosti 335 hiljada KM.

 

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je prijavio godišnja primanja od 88 hiljada KM te stan, dio vikendice u Crnoj Gori, automobil i bankovne račune, što su Čović i Izetbegović propustili učiniti, sve vrijedno 274 hiljade KM. Ivanićeva supruga je bila vlasnica stana u Srbiji, za kojega je navedena skromna vrijednost od 55 hiljada eura.

 

Kakvog je tačno imovinskog stanja u to vrijeme bio Fahrudin Radončić, utemeljitelj novinske kuće “Avaz” i parlamentarne stranke Savez za bolju budućnost (SBB), zastupnik u Domu naroda parlamenta BiH te ambiciozni pretendent na mjesto bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, nije poznato, jer SIP objavljuje samo imovinske kartone izabranih dužnosnika.

 

No zato je CIN objavio detaljni izvještaj u kojemu stoji kako je Radončić nakon poraza na izborima 2014., kojega je pretrpio u srazu s Izetbegovićem, energično krenuo u posao s nekretninama.

 

Središte tog pothvata bio je resort “Porto Montenegro”, luksuzno naselje s marinom u Tivtu. Kupujući tamo gdje kupuju bogataši Radončić se uknjižio kao vlasnik tri luksuzna apartmana, od kojih najmanji ima 96, a najveći čak 350 kvadratnih metara.

 

Kako prenosi CIN, Nathaniel Rotschild, istaknuti član najpoznatije bankarske obitelji u svijetu, ustupio je ovu nekretninu Radončiću za skoro 4,2 miliona KM odnosno 2,1 milijun eura.

 

Radončić je uz to kupio i paket od 250 hiljada dionica Crnogorskog Telekoma, za što je izdvojio milijun eura.

 

Sve zajedno te su investicije u Crnoj Gori Radončića stajale 11 miliona KM odnosno 5,6 miliona eura.

 

CIN podsjeća na činjenicu kako Radončića neprestano prate zanimljive financijske transakcije te podsjeća kako je on 2012. svoju tvrtku “Avaz roto-press” za 100 miliona eura prodao supruzi, s kojom se nekoliko mjeseci ranije razveo.

Učinio je to kako ne bi bio u sukobu interesa kada je trebao biti imenovan za ministra sigurnosti BiH, no posebnim je ugovorom sebi osigurao status konzultanta s pravom utjecaja na uređivačku politiku i kadroviranje u “Dnevnom avazu”.

 

Radončiću se trenutačno pred Sudom BiH sudi po optužnici za ometanje pravosuđa i trgovinu utjecajem, povezanu s procesom koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija, vođe jednog od najopasnijih balkanskih kriminalnih klanova.


Izvor: Novi.ba

IMOVINA POLITIČARA U BiH, GODIŠNJE PLAĆE I KREDITI: Šta sve posjeduju Čović, Izetbegović, Ivanić….

| Slider, Vijesti |
About The Author
-