Geolozi imaju dokaz: Afrika se lomi na dva kontinenta! (VIDEO)

Zemlja je planet koji se stalno mijenja, a jedna od tih promjena događa se nama naočigled. Već neko vrijeme raspuklina u Africi koja se proteže na nekoliko tisuća kilometara bila je misterij, ali geolozi sada imaju dokaz – stvara se novi kontinent!

 

 

Velika raspuklina koja se proteže na tri tisuće kilometara nedavno je iznenadila stanovnike jugozapadne Kenije. Raspuklina raste iz dana u dan te je uništila tamošnju brzu cestu Nairobi – Narok. Pucanje tla popraćeno je i seizmičkim aktivnostima.

 

Geolozi su, prema pisanju Quartza, zaključili da se stvara novi kontinent. Naime, Zemljina litosfera razlomljena je u nekoliko ploča i one nisu statične. Kreću se varirajućim brzinama. Još se raspravlja o tome koji su to mehanizmi koji ih pokreću, ali poznato je da mogu uzrokovati nova pucanja i formiranje novog procijepa te potencijalno voditi do stvaranja sasvim novih granica ploče.

 

Raspuklina u Africi proteže se na 3000 kilometara od Adenskog zaljeva na sjeveru prema Zimbabveu na jugu, dijeleći afričku ploču na dva nejednaka dijela: Somalsku i Nubijsku ploču.

 

Kada je litosfera podložna horizontalnoj ekstenzijskoj sili, razvući će se i postati tanja. U nekom će trenutku puknuti. Ovaj proces popraćen je površinskim manifestacijama duž raspukline i seizmičkom aktivnosti. Raspukline su prva faza pucanja kontinenta i, ako je ono uspješno, može dovesti do formiranja novog oceanskog bazena. Primjer gdje se ovo već dogodilo je u Južnom Atlantskom oceanu, koje je rezultiralo raspadom Južne Amerike i Afrike prije otprilike 138 milijuna godina.

 


Izvor: Magazina.ba

Geolozi imaju dokaz: Afrika se lomi na dva kontinenta! (VIDEO)

| FOTO/VIDEO, Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-