(FOTO) RUSIJA DOMIRA BLISKIM ISTOKOM: Putin poslao nuklearne bombe u Siriju!

Ruski predsjednik rasporedio u Siriji sustave “iskander M” s raketama kratkog dometa, koje mogu nositi nuklearne bojeve glave. Izraelski satelit snimio dva takva sustava u vojnoj bazi u Latakiji.

 

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin dopremio je u Siriju nuklearne projektile. Izraelski satelit je krajem prosinca snimio u ruskoj vojnoj bazi “Hmejmim” u Latakiji sustav “iskander M” s raketama kratkog dometa, koje mogu nositi nuklearne bojeve glave.

 

Moćni projektili

Na fotografijama satelita “ISI Eros-B”, koje je objavila izraelska štampa, vide se dva lansirna vozila koja nose po dvije “iskander” rakete.

– Iako se “iskander M” obično nalazi skriven pod kamuflažnim mrežama, vjeruje se da su jake kiše i poplave natjerale rusku vojsku da ih prebace u zrakoplovnu bazu “Hmejmim” i da su zbog toga ti ruski sustavi s raketama zemlja-zemlja postali vidljivi. Satelit je 28. prosinca snimio dva lansirna vozila “Iskandera” u odjeljku za logistiku, pored sjeveroistočnog dijela piste za avione – navodi “Džuiš pres”.

 

 

Taj sajt podsjeća da se o tome da je Putin dopremio “iskander M” u Siriju prvi put govorilo u ožujku prošle godine.

– Tada je ruska TV Zvezda objavila snimku na kojoj se vidi nešto što liči na sustav “iskander”. Međutim, sve do sada nitko nije mogao potvrditi da se te ruske balističke rakete zaista nalaze u Siriji. Satelitske snimke pokazuju da je to točno – pišu izraelski mediji.

Stručnjaci objašnjavaju da će postavljanje “Iskandera” u Siriji promijeniti raspored snaga na cijelom Bliskom istoku.

– Rakete su dometa do 500 kilometara, što znači da pokrivaju praktički cijelu Siriju, ali i većinu Izraela, dobar dio Turske, uključujući NATO bazu Incirlik, kao i istočni dio Mediterana, uključujući Cipar, na kojem se nalazi britanska vojna baza – kažu sigurnosni stručnjaci .
Oni objašnjavaju da je u pitanju napredno rusko oružje, koje se smatra najboljim raketnim sustavom kratkog dometa u svijetu.

 

 

– Mobilni “iskander M” sustav opremljen je s dvije balističke rakete koje mogu nositi bojeve glave težine od 480 do 700 kilograma s različitim punjenjem, uključujući nuklearno. Rakete mogu pogađati mete neovisno jedna od druge. Projektirane su i za uništenje meta u pokretu, a posebno je značajno to što mogu izbjeći protuzračnu obranu. Lete supersoničnom brzinom, imaju dobru sposobnost manevriranja iu posljednjoj fazi leta ispuštaju mamce – navode stručnjaci.

 

I S-300 i S-400

Kako kažu, ne treba zaboraviti da Rusija u Siriji ima i jaku protuzračnu obranu.

– U avio-bazi u Latakiji nalazi raketni sustav S-400, au mornaričkoj bazi u Tartus sustav S-300. Oni će zajedno sa “Iskander” Rusiji osigurati dominaciju na Bliskom istoku – smatraju stručnjaci.

Inače, 30. prosinca je u Siriji na snagu stupilo primirje, koje su uspjeli izdejstvuju Vladimir Putin i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan zajedno s iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem. Prekid vatre između naoružanih oporbenih skupina i vojske sirijskog predsjednika Bašara el Asada zasad se uglavnom poštuje.

Primirjem, međutim, nisu obuhvaćene terorističke skupine, poput Islamske države (ISIS) i Al Nusra fronta, sirijskog ogranka Al Kaide, tako da se sirijske snage uz pomoć ruskih, turskih i iranskih trupa i dalje bore protiv njih.

(FOTO) RUSIJA DOMIRA BLISKIM ISTOKOM: Putin poslao nuklearne bombe u Siriju!

| FOTO/VIDEO, Slider, Vijesti |
About The Author
-