FAHRO ISPAO VELIKI DŽOMET: CIN htio otkriti koliko je Radončić bogat pa otkrio koliko je darežljiv

Politički lider i medijski magnat iz Sarajeva Fahrudin Radončić je za dvije godine u Crnoj Gori stekao nekretnine i udjele u preduzećima vrijedne više od 11 miliona KM, ali je donirao i 3 miliona KM u humanitarne svrhe, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

 

 

Politički lider i medijski magnat iz Sarajeva Fahrudin Radončić je za dvije godine u Crnoj Gori stekao nekretnine i udjele u preduzećima vrijedne više od 11 miliona KM. Toliko su koštala četiri luksuzna apartmana u crnogorskoj marini “Porto Montenegro” te udjel u Crnogorskom Telekomu, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

 

„Novac za ulaganja u susjednoj državi crpio je iz sarajevskih firmi “Avaz” i “Avaz-roto press” koje je sredinom 2012. godine, nakon razvoda, ustupio ili prodao supruzi Azri Radončić. Jednu od nekretnina platio je zaduživši se za milionski iznos u crnogorskoj banci.

 

Iako formalno nije vlasnik ovih dviju firmi, dokumenti koje je prikupio Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) pokazuju da je Radončić zadržao pravo da utječe na bitne poslovne odluke “Avaz-roto pressa”, uređivačku politiku “Dnevnog avaza” te izbor kadrova“, naovid CIN

 

Radončić je odbio da govori za CIN.

 

Iako je objavljivanje dokumentacije o impozantnom bogatstvu Fahrudina Radončića možda trebalo poslužiti kao prilog u dnevno-političkim obračunima sa njim, dvije činjenice mogle bi ići u prilog Rodončiću.

 

Prvo, uvid u Radončićev imovinski karton je dostupan javnosti i drugo čitalac može steći dojam da je Radončić bogat čovjek ali je isto tako veliki donator.

 

Tako CIN piše da su “Avazove” isplate Radončiću uvijek bile tempirane, bez obzira da li se radilo o ulaganjima u nekretnine ili nekim drugim izdacima bivšeg vlasnika ove kompanije. Kada god bi iznos na njegovom računu padao na visinu od par hiljada KM, pristizale su “Avazove” uplate od po nekoliko stotina hiljada KM do preko milion KM.

 

Veći dio novca uložio je u imovinu u Crnoj Gori. Novcem “Avaza” podmirivao je i razne tekuće troškove poput visokih naknada advokatima i sudovima, davanja donacija za liječenje raznim osobama ili stipendiranju studenata.

 

 

U tu svrhu je sa bankovnih računa je podigao i oko 3 miliona KM u gotovini. Novac je podizao sam ili je to činila službenica “Avaza” koju je za to ovlastio.

Izvor: TheBosniantimes.ba

FAHRO ISPAO VELIKI DŽOMET: CIN htio otkriti koliko je Radončić bogat pa otkrio koliko je darežljiv

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-