Evo šta svi “čudni” simboli na vašem punjaču znače !

Da li ste ikada videli poleđinu punjača za telefon, sa sve čudnim znakovima i simbolima koji su vam nejasni? Evo objašnjenja za njih.

 

 

1. Veliki znak “CE”

 

Ovaj znak je deklaracijski simbol od francuske skraćenice “Conformite Europeene”, što znači da je uređaj u skladu sa evropskim standardima za proizvodnju.
To takođe znači da je uređaj u skladu sa svim propisima koje zahtjeva Evropska direktiva za bezbjednost, zdravlje i zaštitu životne sredine. Ovo omogućava azijskim proizvodima da se prodaju u Evropi

 

2. Simbol kante za smeće

 

Ova oznaka je poznata svima, ali da li ste znali šta on zapravo znači ? Ovaj simbol označava da se punjač ne smije bacati u kantu, jer spada u kategoriju elektronskog otpada.
Punjač bi trebalo da bude poslat u lokalni centar za reciklažu smeća kako bi se reciklirao kao elektronski otpad i električna oprema

3. Simbol kuće

To znači da je uređaj namijenjen isključivo za domaću kućnu upotrebu, a ne za industrijsku.
Proizvod ne može da izdrži opterećenja veća od svog kapaciteta i radiće samo na standardnom “domaćem” naponu od 200-220 volti

 

4. Dupli kvadrat

 

Ovaj simbol je izuzetno važan. Mnogi potrošači su naviknuti na kupovinu lokalnih punjača i lokalni brendovi nemaju ovakve oznake.
Brendovi punjača koji imaju ovu oznaku znače da uređaj posjeduje izolaciju i da je bezbjedan za upotrebu

 

5. “PCT” simbol

 

Ovaj simbol znači da je proizvod u skladu GOST-R propisima. GOST na ruskom znači “Gosudarstveni standart” i označava standarde koje je postavila ruska država.
GOST je skup regulatornih standarda koje je postavio evropsko-azijski savjet za standardizaciju, metrologiju i sertifikaciju (EASC)

 

6. “V” simbol

 

V simbol na mobilnom punjač je nivo efikasnosti i svi ovi nivoi standarda su znak efikasnosti prosječnih brendiranih punjača.

Standardi se razlikuju od zemlje do zemlje i to je razlog zašto postoje različiti simboli na jednom punjaču. Različiti nivoi velikih zemalja su: SAD – IV stepen, Kanada – III stepen i Evropska unija stepen V

Izvor: Novi.ba

Evo šta svi “čudni” simboli na vašem punjaču znače !

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-