EFENDIJA U KOPAČKAMA: U DŽAMIJI PREDVODI DŽEMATLIJE, A NA TERENU SA KAPITENSKOM TRAKOM SAIGRAČE

Pripovjeda se anegdota da su u prijašnja vremena roditelji plašili djecu hodžama, te su djeca imala sliku o hodži kao o nekom strašnom biću. Tako je jedne prilike hodža trebao doći na iftar, a dijete nikad prije nije vidjelo hodžu ali je imao lošu predstavu i sliku hodže u svojoj glavi. Svi su već stigli samo se čekao dolazak hodže.

 

 

Neko zazvoni na vrata, a domaćin će: ”Samo još hodžu čekamo to je sigurno on”. Dijete potrča da otvori vrata kako bi vidjelo ko je taj hodža. Otvorivši hodži vrata, trčeći se vraća u sobu gdje su sjedili ljudi govoreći: “Pa to je čovjek!”

 

Efendije su kako nam reče i Suad Tabalović insani koji se vole baviti sportom i drugim aktivnostima.

 

Upravo zanimljivu priču, neobičnu za naše podneblje ima ef. Tabalović. Dužnost imama Tabalović obavlja u džematu Brda- Križevci već 19 godina. Pored toga aktivno, nogometom se bavi dugi niz godina. Karijeru u velikom nogometu počeo je graditi u FK “Bosna” Kalesija čiju kapitensku traku nosi i danas. Osim što je kapiten FK “Bosna” Kalesija, kapiten je bio i u FK “Sloga” Tojšići. Igrao i za FK “Mladost 78” Vukovije Donje a imao je ponudu i iz “Slobode”, piše NTV.ba

 

– Želja svakog dječaka je kako kaže naš narod je da ganja loptu, tako je bila i moja. Intenzitet se pojačao u medrsi gdje smo imali jednu ekipu, učestvovali na raznim turnirima. Ja sam onda ujedno počeo se baviti velikim fudbalom. Bilo je ponuda da pređem u veće klubove i napravim možda bolju karijeru ali ja sam vezan za svoj imamski posao. To mi je broj jedan – kazao je Suad ef.Tabalović kapiten FK “Bosna” Kalesija.

 

Ono što mu je ostalo u sjećanju kao nogometašu jeste i nastup u amaterskoj reprezenatciji BiH, sa kojom je kao kapiten nastupio na Evropskom amaterskom prvenstvu u Bugarskoj osvojivši treće mjesto.

 

Da je ostavio traga u nogometu u Kalesiji, ali i ostvario zapaženu karijeru govori i činjenica da je 2013. godine izabran za najboljeg nogometaša Općine Kalesija.

 

Džematlije su ga kaže uvijek podržavale u nogometnoj karijeri a i saigrači imali puno razumijevanje za njegovu profesiju te pokazivali poštovanje prema istoj. Igrači protivnih ekipa misle da je hodža samo nadimak dok im se ne obajsni šta je upitanju tako da naš sagovornik osim dobro odigranih utakmica sa terena nosi i anegdote od kojih je jednu podijelio sa nama.

 

– Bila je utakmica u Puračiću. I mi smo trebali izgubiti tu utakmicu, tako da je sudija morao isključiti nekog iz naše ekipe koje prijetnja za njihov gol. Tako da je eto spalo na mene. Pomoćni sudija maše zastavicom, sugeriše da me isključe. Dobio sam crveni karton uz objašnjenje da sam opspvao i to golemo. Svi su bili u čudu i igrači protivničke ekipe. Govorili su kud baš hodžu nađe da zbog toga isključi, da je bilo na koga drugog rekao ali eto i to se dešava. I sudiji je kasnije bilo krivo, nije znao da sam hodža – kaže Suad ef.Tabalović za Sportske.ba.

 

Biti spreman odigrati cijelu utakmicu zahtjeva fizičku spremnost. Posljednjih nekoliko godina mjesec ramazan bio je u ljetnim danima kada je i nogometna sezona. Međutim efendija Tabalović ispunjavao je i svoju dužnost muslimana da posti ramazan, ali i dužnost nogometaša da odigra utakmicu na najbolji način. Ove godine odigrao je pet utakmica u toku mjeseca posta. Kaže da nije bilo teško odigrati utakmicu, ali je teško bilo dočekati iftar nakon iste zbog toga što je ožednio. Ali sve je to snaga volje i ljubav prema vjeri i najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu.

 

On se može pohvaliti da je u velikom fudbalu odigrao preko 1.000 utakmica. Kaže da ponovo bira, odabrao bi isti put. Bio efendija sa kopačkama. Ostaje pri tome da se nikad ne bi odlučio profesionalno baviti nogometom jer je ponosan i sretan što obavlja posao imama i mlađe generacije može podučavati vjeri a samim tim učiti ih kako da postanu bolji ljudi.

 

Suad efendija Tabalović primjer je čovjeka koji odgovorno i profesionalno obavlja posao imama i posao nogometaša. U džamiji predvodi džematlije a na terenu sa kapitenskom trakom svoje saigrače. U Kalesiji, jedan je od omiljenih nogometaša koji svoj grad predstavlja u najboljem svjetlu.


Izvor: Hayat.ba

EFENDIJA U KOPAČKAMA: U DŽAMIJI PREDVODI DŽEMATLIJE, A NA TERENU SA KAPITENSKOM TRAKOM SAIGRAČE

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-