DVA PUTA IZNAD DRŽAVNOG PROSJEKA: Prosječna plaća na Sarajevskom aerodromu 1.700 KM!

U top pet javnih preduzeća koja isplaćuju najviše prosječne plate u Bosni i Hercegovini nalaze se i gubitaši. Najviše prosječne plate uglavnom isplaćuju javna preduzeća u FBiH, ali u top pet našle su se i „Hidroelektrane na Trebišnjici“ sa 1.097 KM isplaćenih po radniku mjesečno.

 

 

Analiza o poslovanju javnih preduzeća, urađena na osnovu baze podataka koju je izradio Transparency international u BiH (TI BIH), pokazuje da su plate koje isplaćuju preduzeća u državnom vlasništvu značajno više nego plate u privredi, bez obzira što njihovo poslovanje nije na zavidnom nivou.

 

Na portalu Transparentno.ba javnosti su dostupni podaci o poslovanju preko 230 javnih preduzeća koja su u nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH.

 

Na prvom mjestu po visini prosječne plate isplaćene u 2016. godini je „Aerodrom Sarajevo“ sa 1.695 KM, a slijedi ga „Spreča“ iz Tuzle sa 1.177 KM. Ova dva javna preduzeća poslovala su pozitivno i na kraju iste godine ostvarili dobit od 10 miliona, odnosno od 177 hiljada maraka.

 

U top pet javnih preduzeća sa najvišim prosječnim platama ulaze i gubitaši poput „Vodovoda i kanalizacije“ Sarajevo i „Željeznica FBiH“.

 

Prosječna plata koju je sarajevsko preduzeće „VIK“ isplaćivalo u 2016. iznosila je 1.134 KM, iako je na kraju te godine imalo gubitak od 15,9 miliona KM.

 

„VIK“ slijedi trebinjski „HET“ koji je 2016. godinu završio s tek 1,1 milion KM dobiti, a koji je isplaćivao prosječno 1.097 KM mjesečno po radniku.

 

„Željeznice FBiH“ su pete u BiH među javnim preduzećima sa najvišom prosječnom platom. Ovo preduzeće 2016. je radnicima isplaćivalo u prosjeku po 1.031 KM mjesečno, iako su istu godinu završili s gubitkom od 31,3 miliona maraka.

Iz TI kažu da visoke plate u javnim preduzećima destimulativno djeluju na razvoj privatnog sektora, posebno u momentu kada se tržište rada sučava sa masovnim odlaskom radne snage.

 

„Prosječne plate u pojedinim javnim preduzećima veće su dva puta od prosječne plate u BiH, a i po tri-četiri puta od prosječnih plata koje se isplaćuju u privredi. Podaci pokazuju da nema velike razlike u tome da li se preduzeća bave prevozom putnika, proizvodnjom struje ili komunalnom djelatnošću, prosječne zarade značajno odstupaju. Ovdje je neophodno posebno istaći da veliki broj javnih preduzeća nije dostavio podatke o prosječnim zaradama zaposlenih“, rekli su u TI BIH.

 

alt

Izvor: S.B

DVA PUTA IZNAD DRŽAVNOG PROSJEKA: Prosječna plaća na Sarajevskom aerodromu 1.700 KM!

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-