DODIKU, NEGATORU GENOCIDA U SREBRENICI, I VELIKA BRITANIJA POSLALA OŠTRU PORUKU: TO JE JAKO OPASNO, POGREŠNO I NEMORALNO

Lord Nicholas Henry Bourne, ministar za vjere Velike Britanije, izjavio je danas u Sarajevu da je opasna, pogrešna i nemoralna odluka vlasti Republike Srpske da negira genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici potkraj rata u toj zemlji 1995. godine.

 

 

– Negiranje zločina poput holokausta i genocida u Srebrenici veoma je opasno – rekao je novinarima britanski ministar koji je doputovao u BiH u organizaciji britanske humanitarne organizacije Remembering Srebrenica.

 

Pojasnio je da će sutra posjetiti Srebrenicu gdje će razgovarati s predstavnicima udruga koje okupljaju preživjele žrtve genocida i etničkog čišćenja u tom bosanskohercegovačkom gradu.

 

Pogrešno i nemoralno

 

– Oni koji negiraju genocid su u krivu. To je pogrešno i nemoralno. Britanska vlada će uvijek podržavati pravilno sjećanje na događanja u Srebrenici te će osigurati da se to nikada ne zaboravi – rekao je ministar Bourne.

 

Zastupnici iz Narodne skupštine Republike Srpske iz vladajućih i oporbenih stranaka nedavno su osporili izvještaj povjerenstva te institucije iz 2005. o događajima u Srebrenici u ljeto 1995. godine.

 

Određeno je da se provede nova parlamentarna istraga koja bi, uz srebrenički masakr, trebala uključiti i stradanja Srba u istočnoj Bosni od 1992. do 1995. godine.

 

U maju 1995. godine postrojbe bosanskohercegovačkih Srba pod zapovjedništvom zločinca Ratka Mladića pobile su više od 8.000 bošnjačkih mladića i muškaraca u nezabilježenoj kampanji etničkog čišćenja na tlu Europe nakon Drugog svjetskog rata. Međunarodni sud pravde okarakterizirao je ovaj slučaj genocidom.

Izvor: Hayat.ba

DODIKU, NEGATORU GENOCIDA U SREBRENICI, I VELIKA BRITANIJA POSLALA OŠTRU PORUKU: TO JE JAKO OPASNO, POGREŠNO I NEMORALNO

| Slider, Vijesti |
About The Author
-