Cerić: Kad Srbi odu u Beograd, koliko god se napinjali, i dalje ih zovu Bosancima…

Kao potvrdu onoga što znamo, prekjučerašnji dan je pokazao da nema više nejasnoća u smislu da je srpska politika u Beogradu i Banjaluci odlučila da ugrožava mir i sigurnost u BiH- kazao je Cerić u intervjuu za TV1

 

 

Pozvao bih vjerske lidere u BiH da ožive ideju međureligijskog dijaloga i to praktično. Međureligijsko vijeće je aktivno ali može biti i aktivnije. Vjerske zajednice treba da preuzmu ono što je njihova misija a to je odgajanje čovjeka sa moralnim vrijednostima, onda mogu utjecati na političare a odnos vjerskih zajednica je blizak sa politikom. Sve ovisi o tome ne imaju li vjerske zajednice politiku nego kakva je to politika, istakao je za TV1 Mustafa Cerić.

 

TV1: Kako ste Vi doživjeli jučerašnje obilježavanje neustavnog Dana RS-a?

CERIĆ: Kao potvrdu onoga što znamo, prekjučerašnji dan je pokazao da nema više nejasnoća u smislu da je srpska politika u Beogradu i Banjaluci odlučila da ugrožava mir i sigurnost u BiH. Vidjevši da su se svi osim Vučića jedan historičar me je podsjetio onoga kada Srbi idu u sukobe ili u rat onda su svi jedinstveni a kada se završi rat, posebno kada ga izgube svađaju se oko toga ko je počeo rat. Mi imamo nezgodu u BiH što imamo unutrašnji sukob u srpskoj politici i što se on odvija u smislu da se preuzme zasluga za 9.januar u odnosu na SDS. Dodik to vrlo vješto radi da bi prikrio svoj kriminal, on ujedinjuje Srbe od neprijatelja od kojeg se kao oni brane. Da bi se Dodik odbranio svi Srbi trebaju da budu sa njim. Nama treba biti jasno šta nam se jučer dogodilo i to treba ozbiljno shvatiti.

 

TV1: Je li ovo bila tek parada ili uvod u nešto drugo?

CERIĆ: Žao mi je što nakon 20 godina imamo ponovo istu logiku o svim Srbima u jednoj državi. Politika u Beogradu nije ništa naučila iz prethodnog vremena. Srbija ima mnogo unutrašnjih problema a bavi se Bosnom a vrlo dobro znaju da se slavi nešto što je označio Međunarodni sud a misle da sve što Bošnjaci zamisle da ih Međunarodna zajednica podržava a oni samo provode vladavinu prava. Zbog toga je potrebno prisustvo onih koji će pomoći da u BiH vlada pravo. Kada Dodik govori o strancima neki mu smetaju a neki su mu dobrodošli. Nije se samo Srbija se umješala u BiH, mi sada imamo novu opasnost a to je mješanje Rusije koja pokazuje veliku pristrasnost za jednu etničku grupu u BiH a sa druge strane zaustavila usvajanje rezolucije da je u BiH počinjen genocid. Rusija je tu pokazala svoj necivilizacijski odnos prema ljudskim pravima.

 

Ostatak intervjua pogledajte u video prilogu TV1

 

Cerić: Kad Srbi odu u Beograd, koliko god se napinjali, i dalje ih zovu Bosancima…

About The Author
-