Čedomir Jovanović: BiH mora da opstane i mislim da je to svima jasno

Predsjednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Srbije Čedomir Jovanović govorio je u intervjuu za Danas o vanjskoj politici Srbije, predsjedniku Aleksandru Vučiću, ali i o situaciji u Bosni i Hercegovini.

 

 

Na pitanje novinara Danasa koliko dugo Vučić može da drži blizu sebe predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika te da li vjeruje da BiH može da opstane, Jovanović je odgovorio sljedeće:

 

– BiH mora da opstane, i mislim da je to svima jasno. Dodikove posljednje aspiracije ka nekakvom otcjepljenju su samo igračke za veći politički utjecaj. Dodik ima prošlost koja nam dokazuje da nije baš doslijedan u svojim stavovima – kazao je Jovanović.

 

Odnos Vučića i Dodika je, smatra predsjednik LDP-a, kompleksan, ali sigurno nije „najprijatniji“.

 

– Taj “džentlmenski dogovor” između Vučića i njega o nenapadanju govori vam da, uprkos svemu, obojica shvataju da je izlaz u mirnom regionu i dijalogu sa svima u BiH, a ne nekakvim žicama, bodljama i novim granicama.

Za nas je jako važno da imamo odnose sa Sarajevom i da budemo svjesni svih grešaka iz prošlosti. Vučić zna sam da bira svoj put – dodao je Jovanović.

Izvor: Danas

Čedomir Jovanović: BiH mora da opstane i mislim da je to svima jasno

| Slider, Vijesti |
About The Author
-