ČAK 33 GODINE KRIO OVO: TAJNA ĐORĐA BALAŠEVIĆA ‘ISPLIVALA’ U JAVNOST

Pjesme Đorđa Balaševića su nas inspirisale, rastuživale ili uveseljavale, a vjerujemo da je ovaj detalj zanitrigirao svakog.

 

 

Nakon pune 33 godine pjevač je otkrio “druga do groba” iz pjesme “Svirajte mi Jesen stiže, dunjo moja”, koji ide uz stih da je stekao i “hroničnu upalu zgloba.” Ta pjesma je izašla 1983, a publika se kao i u većini njegovih pjesama pitala šta je istina, šta nije.

 

“Panonski mornar” je jednom prilikom iznio je detalje o pjesmi, otkrivši da dio o drugu ipak jeste više tačan, nego što je umjetnička mašta, piše Srbija danas.

 

– Bio sam u subotu u Budvi, kod prijatelja Purka. Kod druga iz vojske. Jeste, upravo kod onoga kog sam stekao “uz hroničnu upalu zgloba”, nije baš sve u pjesmama izmišljeno?

 

OK, pominje se tu nešto ovlaš i “grob”, ali ne bih na tome insistirao, to je više zbog stiha? Dovoljno je već i to što starimo, pa je sve manje prilika na koje jedan drugoga možemo pozvati?

 

Daleko za nama su i svadbe, i krštenja, i prvi dječiji rođendani, i odbrane okasnilih diplomskih radova – naveo je Balašević u otvorenom pismu koje je objavio nakon što je održao govor na jednom skupu u Budvi.

 


Izvor: Hayat.ba

ČAK 33 GODINE KRIO OVO: TAJNA ĐORĐA BALAŠEVIĆA ‘ISPLIVALA’ U JAVNOST

| Magazin, Slider |
About The Author
-