AMERIKANCI SU BILI ŠOKIRANI: Sadam se nije pomolio Bogu za milost, niti je tražio oproštaj, ostao je jak do kraja – VIDEO

“Saddam je ušao kod mene u prostoriju zatvora gdje je pogubljenje, a nosio je sako i bijelu košulju, ponašao se normalno i opušteno, ne pokazavši ni trunku straha”

 

Danas se navršava 10 godina od kada je bivši predsjednik Iraka Sadam Husein pogubljen vješanjem, tri godine nakon njegovog uhićenja, kada je proglašen krivim u iračkom sudu za zločine protiv čovječnosti

Nakon što su savezničke snage predvođene američkom vojskom 2003. pokrenule invaziju na Irak, operaciju nazvanu “Iračka sloboda”, pod opravdanjem da Sadam gomila oružje za masovno uništenje, Sadama nisu pronašli.

Washington je ponudio 25 milijuna dolara za njegovo uhićenje, a oko 600 vojnika bilo je uključeno u operaciju potjere nazvanoj “Crvena zora”, po američkom antikomunističkom filmu snimljenom 1984. godine. Bio je to možda i najveći ‘lov’ na čovjeka u povijesti.

Pronašli su ga 13. prosinca 2003. nakon osam mjeseci potrage, u rupi blizu rodnog Tikrita. Bio je zapušten, lica punog ugriza buba, zarastao u bradu i odsutnog posleda. Mirno je rekao: “Ja sam Sadam Husein, predsjednik Iraka i želim pregovaram”.

Amerikanci su ga godinu kasnije predali iračkim vlastima, koje su mu na posebnom iračkom sudu sudile za zločine protiv čovječnosti zbog ubijanja 148 šiitskih seljaka u Dudžailu 1982. i osudile ga na smrt vješanjem 5. novenbra 2006.

Kada je sudac pročitao presudu, Saddam je uzviknuo: “Alah je najveći!” I “Živio Irak. Živio irački narod! “. Sud je izjavio da presuda mora biti izvršena u roku od 30 dana, tr su Iračani zatražili transfer Sadama iz nadležnosti američke vojske radi pogubljenja u roku od 48 sata.

Pogubljenje Sadama Huseina je obavljeno 30. prosinca 2006. u 06:05 po lokalnom vremenu, a cijeli proces je snimljen kamerom, dok se u medijima naširoko polemiše da kazna nije morala biti baš ovjes, te da je sve montirano i snimljeno radi zaplašivanja javnosti.

Kako se može vidjeti iz snimke, Saddam je tijekom pogubljenja bio potpuno smiren.

Očevici pričaju kako nije pokativao ni trunku straha. Posljednje trenutke njegovog života opisao je bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Muvafak el Rubai, koji je nadgledao ovjes.

– Saddam je ušao kod mene u prostoriju zatvora gdje je pogubljenje, a nosio je sako i bijelu košulju, ponašao se normalno i opušteno, ne pokazavši ni trunku straha.

Naravno, neki ljudi su tražili od mene da kažem kako se onevestio ili da je bio drogiran, ali to nije točno, ja od njega nisam čuo ni riječ o pokajanju, nije se pomolio Bogu za milost, niti je tražio oproštaj, kao što bi, svakako, učinio netko tko će umrijeti za koji minut – priča on.

Rubai je potom odveo Saddama, koji je imao lisice na rukama i držao Kuran, kod suca koji mu je pročitao optužnicu, a Sadam je ponovio: “Smrt Americi! Smrt Izraelu! Živjela Palestina! Smrt perzijskim svećenicima! ”

Nakon toga, Rubai je odveo Sadama u prostoriju s vješalima. Zastao je, pogledao u vješala, zatim u Rubaie, pa spustio pogled i rekao: “Doktore, ovo je za muškarce”.

Kada je došao trenutak da se popne na vješala, noge su mu bile još vezane, pa su Rubai i ostali morali ga odvuku do stepenica.

Neposredno prije ovjesa, svjedoci su mu dobacili podrugljivo: “Živio Muhamed Bakr al-Sadr!” I “Moktada, Moktada!”, Što se odnosilo na Sadamovog protivnika koji je ubijen za vrijeme njegove vladavine i na njegovog rođaka, koji je došao na čelo moćne milicije poslije 2003.

Saddam je odgovorio: “Zar su to muškarci?” I, prije nego što je povučena poluga, počeo je recituje stihove iz Kurana, koje nije uspio izgovori do kraja: “Potvrđujem da nema drugog Boga sem Alaha, a Muhamed …”, i to su bile njegove posljednje riječi.

Video snimak postavljen na internetu tog dana, prikazuje posljednje Huseinove trenutke u jednoj vojarni u Bagdadu.

Neki Iračani, posebno sunitski Arapi, s nostalgijom se sjećaju vremena Sadamove vladavine, naročito razdoblja unutarnje stabilnosti, koji je u suštoj supotnosti s brutalnim nasiljem u koje je zemlja uronila otkako je on zbačen.

Sadama se, također, s velikim poštovanjem sjećaju i neki Arapi, koji ga pamte po ratu sa Iranom vođenim od 1980. do 1988. godine, sukobljavanju sa SAD, napadima na Izrael, ali i po spokoju s kojim je otišao u smrt.

Pet godina nakon Saddama, još jedan svjetski veliki vođa pobubljen je javno i mučno, a riječ je o libijskom čelniku Moameru el Gadafiju. Njegovi posljednji trenuci bili su obojeni krvlju, a umro je u najgorim mukama.

 

(Telegraf)

AMERIKANCI SU BILI ŠOKIRANI: Sadam se nije pomolio Bogu za milost, niti je tražio oproštaj, ostao je jak do kraja – VIDEO

About The Author
-