ALJOŠA ČAMPARA O AFERI ‘DIPLOMA’ ZA HAYAT: OVO JE ORGANIZIRANI KRIMINAL

Ovo je organizirani kriminal. U ovom i u drugim slučajevima državne institucije dužne su da provjere porijeklo i validnost svih svojih diploma. Sigurno da u policiji i Tužilaštvu imaju dosta posla.

 

 

Ovako je Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH i zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo, u „Vijestima u 7“ Hayat TV-a prokomentirao aferu „Diploma“ i druge eventualne nepravilnosti koje će se utvrditi naknadnim provjerama porijekla diploma.

 

Čampara je komentirao i inicijativu Kluba SDA o izradi zakona o porijeklu i validnosti stečenih diploma za sve izabrane i imenovane dužnosnike, direktore, članove upravnih i nadzornih odbora u Kantonu Sarajevo.

 

– Pozivam i građane koji imaju određena saznanja, da dostave skupštinskim zastupnicima. To je najbolji vid borbe protiv korupcije. Ovo je interes države svih nas, naše djece, budućnosti BiH…

 

Obrazovanje je, kazao je, najvažnija razvojna komponenta svakog društva, zbog čega će podnijeti inicijativu. Cilj je da se putem inspekcijskog nadzora i transparentnog uvida javnosti predoči činjenično stanje u vezi sa stečenim diplomama onih koji su zaduženi za zakonodavne i izvršne procese u Kantonu Sarajevo. Ali to ne bi trebalo, kazao je Čampara, stati samo na provjerama u Kantonu Sarajevo već da bi se istim problemom trebali pozabaviti i u drugim dijelovima BiH.

 

– Ovo će se pitanje morati proširiti i na regiju. Zajednički moramo raditi na otkrivanju ovih krivičnih dijela. Imamo ljude koji su donijeli sumnjive diplome iz susjednih zemalja, baš kao što ima i onih koji su takve diplome odnijeli u nama susjedne države – prokomentirao je Čampara.

 

Na pitanje u kojem smijeru ide koalicija u Kantonu Sarajevu, Čampara je odgovorio:

 

– Ova šestorka je heterogeni sastav, koji je, imam osjećaj, sastavljen samo zbog toga da izbace ubjedljivog pobjednika odnosno SDA. Svaki dan dolazi do tih promjena. Vidjet ćemo kako će biti na nivou Federacije – izjavio je on.

 

O ovim i drugim gorućim pitanjima, Čampara je govorio u „Vijestima u 7“ Hayat TV. U videu pogledajte cijelo njegovo gostovanje.

 

Izvor: Hayat.ba

ALJOŠA ČAMPARA O AFERI ‘DIPLOMA’ ZA HAYAT: OVO JE ORGANIZIRANI KRIMINAL

| FOTO/VIDEO, Slider, Vijesti |
About The Author
-