AKO ŽELITE DA VAM POST BUDE PRIMLJEN KOD ALLAHA S.W.T.A. OBRATITE PAŽNJU NA SLJEDEĆE STVARI

AKO ŽELITE DA VAM POST BUDE PRIMLJEN KOD ALLAHA S.W.T.A. OBRATITE PAŽNJU NA SLJEDEĆE STVARI:

 

 

Ako želite da vam ost bude primljen!

 

Uzvišeni Allah je propisivanjem mjeseca ramazana pred čovjekom postavio veličanstvene ciljeve, to je dostizanje stupnja bogobojaznosti i čišćenje duše, a cilj posta apsolutno nije gladovanje i pričinjavanje poteškoće čovjeku. Na žalost, ne shvataju svi postači post i ramazan na ispravan način pa prave propuste koji veoma često ostavljaju traga na njihov post i ibadete, uopće. Neke od tih grešaka su sljedeće:

 

1. Neshvatanje istinske vrijednosti mjeseca ramazana, tako da se mnogi postači ne pripremaju za ovaj mjesec i dočekuju ga kao i svaki drugi. Cjelokupna priprema je rezervisana za kupovinu i pribavljanje što kvalitetnije hrane i pića, dok se ona suštinska, duhovna priprema zaboravlja.

 

2. Iščekivanje brzog okončanja mjeseca ramazana, što je posljedica osjećanja tereta u pokornosti i ibadetu. Tada čovjek ne osjeća slast i užitak u ibadetu.

 

3. Zanemarivanje propisa o postu, tako da mnogi postači niti znaju propise niti o njima pitaju učene. Treba biti svjestan da je post obaveza, ibadet koji je Uzvišeni Allah propisao i odredio mu pravila, granice, uvjete te je nužno poznavati vadžibe, sunnete, mustehhabe i mekruhe posta.

 

4. Ne ostavljanje grijeha u toku posta je još jedna raširena pojava. Mnogo je postača koji u toku posta ostave ono što je inače, van ramazana, halal, poput jela, pića i dozvoljenog spolnog odnosa, dok u isto vrijeme čine grijehe koji su i u ramazanu i izvan ramazana grijesi, poput ogovaranja, prenošenja tuđih riječi, omalovažavanja drugih, podcjenjivanja i upućivanja ružnih riječi.

 

5. Zapostavljanje nijjeta u postu. Ne misli se na nijjet koji se izgovara jezikom, već na stalno čovjekovo podsjećanje i razmišljanje o tome zbog čega i radi koga je njegov post.

 

6. Činjenje ibadeta i dobrih djela samo u ramazanu, pa mnogi od postača nakon ramazana se vrate starim grijesima i običajima, rezervirajući svoj ibadet samo za mjesec ramazan. Kao da ostatak mjeseci Allah nije naš Gospodar a mi Njegovi robovi.

 

7. Česta greška koja se susreće kod nekih postača jeste brza srdžba, ružne riječi i loš moral u raspravama i svađama u toku posta.

 

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Izvor: IslamBosna.ba

AKO ŽELITE DA VAM POST BUDE PRIMLJEN KOD ALLAHA S.W.T.A. OBRATITE PAŽNJU NA SLJEDEĆE STVARI

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-