AKO POČNE TREĆI SVJETSKI RAT, TREBATE POBJEĆI U JEDNU ZEMLJU IZ BIVŠE JUGOSLAVIJE

Nakon što je Donald Trump na Twitteru zaprijetio Rusiji, sve se češće u medijima mogu pročitati tri riječi: “treći svjetski rat”.

 

 

– Rusija obećava da će oboriti svaku raketu ispaljenu na Siriju. Pripremite se, jer one dolaze, lijepe i nove i ‘pametne’! Ne biste trebali biti partneri sa životinjom koja svoj narod ubija plinom i uživa u tome! – napisao je Trump.

 

Independent je u pripremama za rat otišao najdalje pa je sastavio popis deset zemalja u kojima biste se trebali naći ako izbije rat. Popis su temeljili na Global Peace Indexu od prošle godine, a znamo da se nećete previše šokirati kad vam kažemo da Bosna i Hercegovina nije na njemu. Ali zato jest jedna zemlja iz bivše Jugoslavije.

 

10. Irska

 

Prakticira vojnu neutralnost, a na međunarodnom polju je neutralna još od 30-ih godina prošlog stoljeća. Da izbije rat, vjerojatno bi ostala neutralna.

 

9. Švicarska

 

Njena neutralnost već je poslovična, a traje još od 1815. godine. Otada nije sudjelovala u nijednom međunarodnom ratu, a njene planine najbolja su zaštita od stranih invazija.

 

8. Slovenija

 

U slučaju međunarodnih konflikata, Slovenija ima termalne, solarne i hidroelektrične resurse zbog kojih neće biti nikakvih oskudica. Independent spominje da je uglavnom uspjela ostati izvan svjetskih ratova pa računaju da će tako biti i u slučaju trećeg svjetskog rata.

 

7. Fidži

 

Ovaj otok na jugu Tihog oceana geografski je izoliran i stoga prilično siguran. Vlasti se nikad nisu miješale u svjetske sukobe baš zato što su izolirani, prenosi Index.

 

6. Danska

 

Iako bi mogla biti uvučena u sukobe jer je članica NATO-a, Danska ima jedno jako sigurno mjesto – Grenland.

 

5. Austrija

 

Još jedna zemlja koja nam je blizu, a razlog zašto je na listi je to što je 45. od 163 zemlje po svom indeksu mira.

 

4. Portugal

 

Politico ga naziva oazom stabilnosti. Ekstremno desni populizam u ovoj zemlji nije našao uporište od Drugog svjetskog rata.

 

3. Novi Zeland

 

Više od pola električne energije dobiva od hidroelektrana, zemlja je plodna, a usjevi bogati. Čak i da ga cijeli svijet izolira, ima dovoljno energije za sebe.

 

2. Kanada

 

Kanada je osma najsigurnija zemlja svijeta.

 

1. Island

 

Prvi je na listi prema indeksu globalnog mira, a osim toga, geografski je udaljen od drugih zemalja koje bi mogle biti uključene u sukob.

 

Izvor: Hayat.ba

AKO POČNE TREĆI SVJETSKI RAT, TREBATE POBJEĆI U JEDNU ZEMLJU IZ BIVŠE JUGOSLAVIJE

| FOTO/VIDEO, Slider, Vijesti |
About The Author
-